Повече от 90 бойци от правителствените формирования на националното съгласие на премиера Фаиз Сарадж в Либия бяха убити, а други 150 ранени в резултат на въздушни удари от Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар. Това заяви в неделя представителят на ЛНА бригаден генерал Халед ал Махджуб.

"Загубите на въоръжената милиция в резултат на въздушните нападения в Триполи надхвърлиха 90 загинали и 150 ранени", каза за "Скай нюз Арабия" Халед ал Махджуб. "Няколко лидери на столичните формирования бяха убити в битките." Според Ал Маджуб атаките се извършват по складове с оръжие и боеприпаси. Той също така твърди, че турските специални сили воюват в редиците на правителствените сили.

ООН: 200 000 са разселените заради боевете в Триполи

ООН: 200 000 са разселените заради боевете в Триполи

От 4 април в града се водят сражения

От събота вечерта, след относително затишие от една седмица, армията започна мащабна най-голямата за настоящия месец атака в южните предградия на столицата. В зоните на Салах ал Дин, Халат ал Фурджан, Айн Зара и военния лагер Ярмук се водят ожесточени битки. Според новинарския портал "Ал Мутауасит", позовавайки се на пресслужбата на Либийската национална армия. Неговите поделения в момента напредват в Ал Азизия, като са превзели няколко стратегически позиции от противника. В същото време се отбелязва, че в окупираните райони, по които бяха извършени няколко точни удара по-рано следобед, военнослужещите намерили телата на чужди наемници. "Ние сме на важен етап на пътя към решителна битка", каза Ал Маджуб.

Хафтар се готви за атака на Триполи

Хафтар се готви за атака на Триполи

Расте напрежението в Либия

На 4 април Хафтар обяви началото на операция в Триполи с цел премахване на терористичните групи. На свой ред Сарай заповядва на всички военни части под негов контрол да бъдат готови за отбрана, а формированията, базирани в столицата, започват военната операция "Вулканът на гнева" срещу щурмовиците на ЛНА. Въоръжената конфронтация доведе до стотици загинали, хиляди бежанци и разрушаване на ключови инфраструктурни съоръжения.

Понастоящем в Либия има два изпълнителни органа: международно признато правителство на Фаиь Сарадж Триполи и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат Тани, подкрепен от армията на Хафтар.