Спорната номинация на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ е приветствана в Москва, където тексаският петролен шеф на ExxonMobil поддържа дългогодишни връзки.

Изборът на Доналд Тръмп е "100% добра новина" за Владимир Путин, заяви опозиционен политик, цитиран от "Гардиън".

В Кремъл доволни от избора на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ

В Кремъл доволни от избора на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ

Тилърсън е "добре познат на всеки" в руското правителство.

Но в Пекин, където не изключват обтягане на отношенията с Тръмп, няма поводи за радост след избора на Тилърсън, а по-скоро опасения, че действията на новоизбрания държавен по отношение на Кремъл може да са част от смел стратегически ход за изолирането на Китай.

"Той е много рисков стратег", каза Ши Янхон, експерт по външна политика в Университета Ренмин, имайки предвид Тръмп, който вече вбеси Пекин, след като заплаши да прекрати дългогодишна политика на САЩ към Китай.

"Ако Путин и Тръмп станат големи приятели, Китай нищо не може да направи по въпроса, но Китай ще бъде подготвен за някаква степен на отчуждаване между Москва и Пекин", добави експертът.

Тръмп избра Рекс Тилърсън за държавен секретар
Обновена

Тръмп избра Рекс Тилърсън за държавен секретар

Обаче според източници възможна е конфронтация

Припомняме, Пекин внесе оплакване срещу САЩ заради телефонен разговор между новоизбрания президент Доналд Тръмп и лидера на Тайван Цай Ингвен. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.

В материал на редакторската колегия на държавния вестник "Глобал таймс" се отрича, че има обществено "безпокойство", че затоплянето на отношенията между Тръмп и Путин може да навреди на китайско-руските отношения, но редакторите признават, че подобно мислене "не е абсурдно".

"Китай и Русия ще продължат да бъдат рамо до рамо", отбелязва вестникът.

Джон Делъри, професор по китайски изследвания в Университета Йонсей, изтъкна, че във външнополитическите кръгове в Китай номинацията на Тилърсън е разглеждана като ясно доказателство за благосклонна политика на Тръмп към Русия.

Изпълнителният директор на американската петролна компания е направил най-малко пет посещения в Китай от 2008, като последното е било през юли, когато се е срещнал с дългогодишен член на Комунистическата партия, който е председател на Националната петролна корпорация на Китай.

Но Тилърсън, който е против санкциите на САЩ срещу Москва, се радва на далеч по-тесни връзки с Русия. Той е личен приятел на Игор Сечин - руски официален представител, който е смятан за втория най-влиятелен човек в страната след Путин. Лично руският президент награди Тилърсън с руския Орден за приятелство през 2013 година след сделка с петролния гигант Роснефт.

Китай излезе с хладен официален отговор на номинацията нa шефа на ExxonMobil.

"Отчетохме съответната информация", каза говорител на външното министерство на Китай, допълвайки, че Пекин е готов да работи за развитие на китайско-американските отношения с държавния секретар без значение кой е.

Обаче наблюдатели отбелязват, че китайските лидери са обезпокоени от вероятността Тръмп да изиграе "китайската карта" на Ричард Никсън, но в този случай с ухажване на Москва и хладно отношение към Пекин.

В опит да се изолират руснаците през 1972 година Никсън и Хенри Кисинджър пътуват до Китай, за да подпечатат исторически обрат в отношенията с Пекин.

Според Делъри няма да е изненада, ако Тръмп избере да посети Русия преди да лети до Пекин.

Не е изключено също новият президент на САЩ да подкопае отношенията с Пекин с евентуални разговори със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун в кулоарите на среща в руската столица.

Но Делъри не смята, че Тръмп ще успее да прекъсне връзките между Русия и Китай с преследването на стратегията на Никсън.

По думите му отношенията на Пекин и Москва не са същите както през 70-те години на XX век, когато двете държави бяха врагове и бяха готови за война.