Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално посочи Рекс Тилърсън за кандидат за държавен секретар на САЩ, съобщават световни агенции.

Тръмп потвърди информацията със съобщение в "Туитър".

В Кремъл доволни от избора на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ

В Кремъл доволни от избора на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ

Тилърсън е "добре познат на всеки" в руското правителство.

Милиардерът подчерта, че най-много му харесва това в Тилърсън, че има голям опит в успешното сключване на споразумения с всякакъв вид чуждестранни правителства.

По-рано информацията беше разпространена от преходния екип на милиардера.

Сенатът трябва да подложи на гласуване номинацията на Тилърсън.

Тилърсън е шеф на петролната корпорация ExxonMobil. 64-годишният оглавява ExxonMobil от 2006 година. Той е в добри отношения с руския президент Владимир Путин. Вестник "Уолстрийт джърнъл" пише, че назначаването му може да изиграе положителна роля в отношенията с Русия. Изданието отбелязва, че Тилърсън е против западните санкции срещу Москва.

Тилърсън е фаворит за държавен секретар в екипа на Тръмп, Джулиани се отказа

Тилърсън е фаворит за държавен секретар в екипа на Тръмп, Джулиани се отказа

Шефът на ExxonMobil Рекс Тилърсън...

Обаче според източници възможна е конфронтация между републиканците и новия държавен глава в Сената във връзка с избора.

Водещи републиканци са резервирани относно работата на Тилърсън с Русия и в Близкия изток от страна на корпорацията през последните години. Голям брой републиканци в Сената не са склонни да гласуват потвърждаването на шефа на петролната компания заради връзките му с Русия.

СиЕнЕн съобщи по-рано, че Тръмп е провел телефонен разговор с бившия кандидат за държавен глава на Републиканската партия Мит Ромни и му съобщил, че няма да бъде държавен секретар в новата администрация.

Не се разкрива конкретна информация за проведения разговор. Американската телевизия допълва, че обаждането потвърждава, че Тръмп окончателно е определил кандидата за топ поста.

Ромни от своя страна написа в профила си във "Фейсбук", че за него е било чест да бъде разглеждан в качеството на кандидат за поста държавен секретар.

Междувременно се съобщава, че Тръмп е посочил бившия губернатор на Тексас Рик Пери за енергиен министър.