Един от топ представителите на изборните власти в американския щат Джорджия призова президента Доналд Тръмп да намали риториката за резултатите от президентските избори. Той предупреди, че президентът "вдъхновява хората да извършват потенциални актове на насилие", пише "Гардиън".

Тръмп председателства среща за COVID ваксинациите в САЩ на 8 декември

Тръмп председателства среща за COVID ваксинациите в САЩ на 8 декември

САЩ планират до седмици да проведат първите си ваксинации

Гейбриъл Стърлинг, републиканец, който следи за прилагането на новата избирателна система в щата, отправи предупреждение, че ако Тръмп не укроти поддръжниците си, "някой ще пострада".

"Господин президент, изглежда, че най-вероятно губите щата Джорджия", каза Стърлинг на пресконференция, на която изглеждаше видимо ядосан.

Джулиани поискал от Тръмп превантивно да го помилва?

Джулиани поискал от Тръмп превантивно да го помилва?

Не е ясно за какво федерално престъпления Джулиани трябва да бъде помилван

Той поясни, че президентът има право да се обърне към съда, но той трябва да се намеси и да спре да поощрява хората към насилие.

"Някой ще пострада, някой ще бъде застрелян, някой ще бъде убит и това не е правилно. Това не е правилно", подчерта той.

Стърлинг съобщи, че има полицейска охрана пред дома си, защото са му били отправени заплахи след оповестяването на резултатите. Тръмп изгуби Джорджия с около 13 000 гласа.

Няма доказателства за изборна измама, заключи US главният прокурор

Няма доказателства за изборна измама, заключи US главният прокурор

Въпреки делата, които Тръмп заведе в редица щати

Стърлинг разкри, че съпругата на държавния секретар на Джорджия е получила "заплахи от сексуален характер".

Наскоро Брад Рафенспергер се оплака, че е получил смъртни заплахи. Миналата седмица Тръмп нарече държавния секретар "враг на народа".

Президентът Тръмп отговори на молбата на Стърлинг със съобщения в "Туитър" с безпочвени твърдения за изборите в Джорджия и критика по адрес на републиканския губернатор на щата Брайън Кемп.

В Джорджия напрежението е високо, тъй като ще реши кой ще има мнозинство в Сената. През януари ще се проведе балотаж за избиране на двама сенатори. Тръмп, който избягва публични прояви от загубата на президентските избори на 3 ноември, ще говори на митинг в щата в събота.