Няколко дни след среща с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, бившият дипломат Хенри Кисинджър заяви, че не трябва да се очаква магнатът да изпълни всичките си предизборни обещания.

Той поясни пред СиЕнЕн, че е контрапродуктивно да се настоява за абсолютна последователност от президентската администрация, особено на фона на постоянно променящата се международна ситуация.

Според него Тръмп е "най-уникалният новоизбран държавен глава", с който се е срещал.

"Без багаж. Той няма задължения към никаква определена група, защото той се превърна в президент на базата на собствената си стратегия и програма, която представи пред американското общество, което не беше направено от конкурентите му. Така че това е уникална ситуация", поясни Кисинджър.

"Не съм тук като говорител на новоизбрания президент. Тук съм да отговоря на въпроси относно моето впечатление за него. Глобализацията оказва влияние и аз писах няколко малки неща за това по-рано. Не се обърна достатъчно внимание на факта, че е длъжно да има победители и победени, и че победените са длъжни да се изразят с някакъв вид политическа реакция", добави Кисинджър.

Мисля, че трябва да му предоставим възможност да развие позитивните задачи, призова той.

93-годишният е носител на Нобелова награда за мир през 1973 година за опитите си да се прекрати Виетнамската война.