Турция освободи 1200 войници, задържани след опита за военен преврат. Това заяви топ прокурор на страната, цитиран от „Франс прес”.

Това е първото освобождаване на заподозрени на фона на световни критики.

По думите на Харун Кодалак освободените са редници, допълвайки, че властите се опитват бързо да разграничат кои са стреляли по турския народ от тези, които не са.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган обвини ЕС в „пристрастия и предубеденост” след отправените от Брюксел критики към Анкара.

Те правят изявления, които си противоречат. Те са пристрастни, те са предубедени и ще продължат да действат по този предубеден начин към Турция”, изтъкна Ердоган пред телевизия France 24.

В същото време външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция очаква в рамките на 7-10 дни да изпрати молба на САЩ за екстрадирането на Фетуллах Гюлен, обвинен от Анкара за инициатор на опита за преврат.

Според топ дипломата връзката между метежниците и голяма мрежа от последователи на Гюлен е „много ясна”. Турция ще направи всичко възможно „политически и правно” да си осигури екстрадирането на проповедника.