Социалдемократическата управляваща партия в Румъния номинира премиера Виорика Дънчила за кандидат за президент на предстоящите избори през ноември, предаде Ройтерс.

Това е изненадващ избор на фона на резултатите от последните социологически проучвания, които дават само 7.5% подкрепа за Дънчила. Пред нея са лидерът на Съюз за спасение на Румъния - Дан Барна - с 9.4% подкрепа, лидерът на партия ПЛЮС - Дачиан Чолош - с 10.4%, лидерът на партия "Про Румъния" - Виктор Понта - с 12.9%, лидерът на Алианс на либералите и демократите - Калин Попеску Таричану - с 13.8%.

Фаворитът е настоящият президент Клаус Йоханис, който се ползва с 41.7% от подкрепата на румънските граждани.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис свика референдум за правосъдието на 26 май

Президентът на Румъния Клаус Йоханис свика референдум за правосъдието на 26 май

Той нападна управляващата Социалдемократическа партия

Виорика Дънчила коментира данните от социологическите проучвания с оптимистичен тон "истинските резултати ще ги видим в изборния ден".

След това допълни: "Аз съм много по-силна от всички тези политици, викащи от кулоарите. Станах първата жена премиер, ще стана и първата жена - президент на Румъния".

В същото време международните коментатори припомнят, че Дънчила е протеже на бившия лидер на Социалдемократическата партия - Ливиу Драгнеа, който в момента излежава 3-годишна присъда за корупция. Днес обаче по време на конгрес на партията тя единодушно бе избрана от 1000 делегати за кандидата за президент.

Социалдемократическата партия преживява труден период - на евроизборите през май тя спечели само 26% в сравнение с 45-те процента на последните парламентарни избори през 2016 г. Тя търпи остри критики от Брюксел и Вашингтон заради съдебната си реформа и антикорупционното законодателство. Следващите парламентарни избори се очакват да бъдат през декември 2020 г.