Американски съдия отхвърли иск на конгресмен от Републиканската партия, който настоява да се позволи на вицепрезидента Майк Пенс да отхвърли резултата от Избирателната колегия, когато Конгресът се събере в сряда, за да потвърди победата на Джо Байдън срещу Доналд Тръмп, информира "Ройтерс".

Един от последните опити на съюзници на Тръмп да отхвърлят резултата от президентските избори през ноември е блокиран от съдия Джереми Кърнодъл, назначен от американския лидер.

Искът е на републиканеца Лу Гомърт от Тексас. Съдията реши, че няма основания за предприемане на правни действия за отмяна на резултатите от вота в Аризона.

Гомърт и другите вносители на иска обявиха, че ще обжалват.

Те настояват съдът да даде право на Майк Пенс да отхвърли резултатите от някои щати, което на практика означава отмяна на резултата от гласуването в Избирателната колегия, която избра Джо Байдън за президент с 306 срещу 232 електорални гласа за Доналд Тръмп.

Някои републиканци обявиха, че планират да изразят възражението си по време на броенето на електоралните гласове в Конгреса следващата седмица. Тези действия могат да проточат дебата в Сената, но реално няма шанс за отхвърляне на резултатите.

Адвокат от правосъдното министерство, представляващ Пенс, призова съдията да отхвърли иска, тъй като те съдят погрешния човек.