Полицията на Индонезия арестува мъж, който се вярва, че е лидерът на свързаната с "Ал Кайда" мрежа "Джема исламия". Лидерът на групировката успяваше да се изплъзне от 2003 г., обявиха властите, цитирани от АП.

Задържаният също е заподозрян за участие в бомбените атаки в Бали през 2002 г.

Арис Сумарсоно, известен като Зулкарнаен, е арестуван в четвъртък вечерта от звеното за борба с тероризма към полицията без съпротива по време на акция в къща на остров Суматра, съобщи говорител на полицията.

Зулкарнаен e заподозрян в създаването на бомбите, използвани при атаките в Бали, при които загинаха 202 души, повечето чужди туристи, включително 88 австралийци, а също и при атаката в хотел JW Marriott в Джакарта през 2003 г., при която загинаха 12 души.

Властите поясниха, че Зулкарнаен, биолог, който е сред първите индонезийски екстремисти, които са отишли в Афганистан да се обучават, също е обвинен, че е укрил Упик Лаванга, друг ключов член на групировката, който е правил бомби. Лаванга бе арестуван от полицията миналата седмица. Той се укриваше от властите от 2005 г.

От май 2005 г. Зулкарнаен е в списъка с имената на терористи от "Ал Кайда", санкционирани от ООН. Според Съвета за сигурност на ООН Зулкарнаен е един от представителите на "Ал Кайда" в Югоизточна Азия и един от малкото хора в Индонезия, които са имали директен контакт с мрежата на Бин Ладен.