Лидерите на Гърция и Северна Македония са обсъдили начини за разширяване на сътрудничеството с България, Румъния и Сърбия, пише "Катимерини".

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е на "историческа" визита в Скопие, след като страната промени името си на Северна Македония.

В края на януари 2019 г. гръцкият парламент официално ратифицира Преспанското споразумение с Македония за уреждане на дългогодишния спор за името. Македония ратифицира споразумението на 11 януари. Споразумението беше подписано край граничното Преспанско езеро от премиера на Гърция Алексис Ципрас и македонския министър-председател Зоран Заев на 17 юни 2018 г.

Ципрас пристига на историческа визита в Скопие

Ципрас пристига на историческа визита в Скопие

Половината правителство и бизнесмени отиват заедно с Ципрас

Снимка 415809

Източник: ЕПА

По време на пресконференция премиерът на Северна Македония Зоран Заев приветства визитата на Ципрас в Скопие като "епохално събитие". Той поясни, че двата съседа са предприели "историческа стъпка" към засилване на отношенията.

"Ние сме два съседски народа, които показаха на Европа и света, че ние можем. Споразумението предостави възможност на двете държави да използват целия си потенциал в икономическите и търговските отношения", обяви македонският министър-председател.

Заев потвърди, че с Ципрас са подписали няколко споразумения, включително за търговията и търговските марки, както и за създаване на съвет за сътрудничество на високо ниво и намаляване на граничните проверки между двете държави.

Ще бъде сформирана специална мисия за имената и търговските марки. Двете страни се подписаха и под Меморандум за сътрудничество в транспортната сфера. Ще си сътрудничат в земеделието и здравеопазването, изтъкна Заев.

Македонският премиер каза, че Ципрас е "близък, личен приятел" и призова за "близко приятелство" между двете страни.

Снимка 415810

Източник: ЕПА

Ципрас коментира от своя страна, че посещението му в Скопие е сигнал за начало на усилия със северномакедонския премиер да "създадат нова история". По думите му разговорите са включвали начини за "разширяване" на сътрудничеството по отношение на НАТО, но и с други балкански държави като България, Румъния и Сърбия.

Той приветства засилването на дипломатическите отношения с откриването на дипломатически мисии и създаването на "Национална организация за развитие на Балканите".

Успехът не е само за двете страни, но и за Балканите и Европа, смята той.

Новите отношения на Гърция със Северна Македония трябва да бъдат изградени на "солидна основа", която се осланя на изпълнението на условията към Преспанското споразумение, отбеляза Ципрас и подчерта промените в учебниците по история. Премиерът на Гърция разкри още, че двете държави ще създадат специална комисия за намиране на решение на проблема с търговските марки.

В края на пресконференцията Ципрас благодари на "скъпия приятел Зоран".

Двете държави се ангажират да отворят нов гранично-пропускателен пункт.

Повече от 140 представители на гръцкия бизнес ще вземат участие в първия съвместен бизнес форум в Скопие днес следобед.