Германският канцлер Ангела Меркел и франският президент Еманюел Макрон се срещнаха зад стените на средновековна островна крепост в Средиземноморието в четвъртък, за да очертаят следващите стъпки за партньорство, което е движещата сила зад Европейския съюз, пише "Ройтерс".

В двора на Форт де Брегансон Меркел е посрещната от Макрон и съпругата му Бриджит. "Най-доброто място в света", коментира Меркел пред своите домакини на английски, докато и показват особеностите на крепостта, традиционната лятна резиденция на френските лидери. След това слагат хирургически маски и влизат вътре, за да започнат разговорите си.

Ливан, антиправителствените протести в Беларус, кризата COVID-19, държавният преврат в Мали и напрежението между Гърция и Турция са едни от основните теми в разговорите.

Меркел - имайки предвид своето наследство след приключване на 15 години на власт - се стреми да постигне напредък по някои дългогодишни цели, далеч от ежедневната драма на международните дела.

Те включват, според двама висши германски правителствени източници, какви отношения трябва да има Европа с Китай, да си представят отново формата на ЕС след излизането на Великобритания и да определят ролята на Европа като отбранителна сила, която да съответства на нейната икономическа мощ.

"И двамата (Меркел и Макрон) са наясно, че ЕС е в решаващ период и че Франция и Германия - въпреки че имат различни гледни точки по много въпроси - трябва да се подкрепят", коментира един от германските правителствени източници.

През юли Меркел и Макрон работиха заедно, за да убедят спорещите членове на ЕС да се съгласят да дадат на блока, за първи път в историята, правомощия за събиране на дългове за финансиране на възстановяване след COVID.

Сега вниманието се обръща към това, какво още може да постигне дуото през оставащото време, преди да се разсеят от изборите за германски канцлер и президентските избори във Франция през 2022 година.

"Това посещение е свидетелство за изключителното ниво на френско-германска ангажираност на двустранно, европейско и международно ниво", заяви служителят във френската президентска администрация.

Макрон: Ердоган дестабилизира Европа с експанзия, национализъм и ислямизъм

Макрон: Ердоган дестабилизира Европа с експанзия, национализъм и ислямизъм

Макрон ще говори с Меркел, Европа трябва да е реалист и да пази интересите си