Служители и доброволци от Българския червен кръст остават на терен в Хитрино. Досега, заради "червената зона" там, пунктът на БЧК за раздаване на стоки от първа необходимост бе позициониран в съседно село.

Пунктът вече се мести на територията на бедстващото село, а доброволците на организацията ще продължат да работят на терен, каза пред БНР Никола Николов, директор на "Мениджмънт на бедствията" в БЧК.

Набраните средства в помощ на Хитрино по линия на Българския червен кръст вече наближават 1,7 млн. лв., поясни още той.

Те ще бъдат разпределяни от Обществен съвет, който в кратки срокове ще приеме решения. Според Николов няма да има забавяне в разпределянето на средствата от даренията.

Предстои оценка на нуждите на пострадалите, съвместно с местната власт и органите, работили на терен, така че до възстановяването на техните домове "да сме адекватни, да не оставим хората да страдат, да бедстват", каза Николов.

След 10 януари пък БЧК започва раздаването на част от храните, с които се подпомагат бедните домакинства в България. Това става по линия на оперативната програма за най-нуждаещите се. Първите, които ще ги получат, са жителите на Хитрино.