Твърденията на министър Лиляна Павлова целят да отклонят вниманието от проблема със сериозното забавяне в логистичната и техническата подготовка на Председателството. Това заявява в своя позиция вече бившият директор на НДК Мирослав Боршош. 

Боршош твърди, че изнесената информация от министър Павлова пред Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства за разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС, е невярна и непълна.

НДК натрупал 3 млн. лева загуби само тази година

НДК натрупал 3 млн. лева загуби само тази година

В НДК има дерибей, според Румен Гечев от БСП

Нейните твърдения целят да отклонят вниманието от сериозното забавяне в логистичната и техническа подготовка на Председателството по причини, които не са от компетентността на ръководството на НДК. Министър Павлова търси да оправдае неуспешния си опит за отстраняване на професионалното ръководство на НДК и подмяната му с политическо такова, се посочва в позицията, разпространена и до медиите.

Мирослав Боршош заявява и че всички решения, свързани с ремонта на НДК за председателството, са колективни и с тях са ангажирани експерти от множество институции и ведомства, които са давали своите становища в целия процес.

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Така коментира уволнението си от министър Лиляна Павлова

"Категорично не споделям силовия опит покрай председателството НДК да се преформулира от успешно работещ културен институт в мъртва инфраструктура за отдаване под наем", заявява Боршош и посочва, че това би било връщане към най-мрачните времена от историята на НДК.

Припомняме, по-рано днес министрите Томислав Дончев и Лиляна Павлова заявиха пред парламентарната комисия, че са установени редица нарушения в работата на НДК, освен и генерираната загуба от 3 млн. лв. само за първите пет месеца на годината. Освен това и двамата министри заявиха, че са изкали документи и бизнес план от ръководството на НДК, но такива не са получили. 

След като прокуратурата съобщи, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати за НДК, още през февруари месец, в парламента бе сформирана временна парламентарна комисия, която да провери случващото се в сградата, ремонтирана, за да приеме председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

Преди това скандалът около НДК се завъртя покрай уволнението на директора Мирослав Боршош от министър Лиляна Павлова, но връщането му само ден след това лично от премиера Бойко Борисов на поста. Тогава обаче управлението на НДК беше прехвърлено под контрола на Министерство на културата, а самият Мирослав Боршош подаде своята оставка.