БСП се опитали да внесат разум и посока на 45-тия парламент, за да бъде разграден режима на Борисов, който е само ударен, но не е свален окончателно. Има много сериозна работа, която трябва да се свърши. Това заяви депутатът от БСП Иван Ченчев в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че решението "червените" да върнат мандата за съставяне на кабинет на 5 май, след като го получат от президента Румен Радев било взето след голяма дискусия и имало какво се чуе на самия Национален съвет. Това решение беше предопределено, тъй като БСП няколко пъти подаде ръка на партиите на протеста и те не откликнали, отчете Ченчев.

БСП няма смисъл да рискува, защото може да бъде подкрепена от партии, които заявявали, че нямало да подкрепят левицата. Социалистите не видели смисъл да се прави кабинет, който да бъде с хоризонт. БСП очакват хората да чуят програмите, да отсеят и за и против това, което се случи на парламентарните избори и месец, в който 45-то Народно събрание функционира.

БСП връща мандата за съставяне на правителство

БСП връща мандата за съставяне на правителство

Предложението е одобрено със 108 гласа "за" и 5 "въздържал се"

Този парламент по никакъв начин не работи за хората, посочи Ченчев. По думите му парламентът трябва да работи за хората ,да разреши техните проблеми, да извади България от кризата - икономическата, социалната и здравната. БСП не може да постигне същите резултати от парламентарните избори, а по-скоро биха ги надградили.

Ние бяхме най-подготвите, 4 години се готвихме да управляваме държавата, с мерки. В този парламент и в тази конфигурация БСП нямало как да управлява. БСП ще си повиши гласовете на предсрочните парламентарни избори, за да се случи промяната. Според него отговорността на президента не е нищо повече от това, което казва Конституцията.

БСП дава възможност за "професионален служебен кабинет" на Румен Радев

БСП дава възможност за "професионален служебен кабинет" на Румен Радев

Не са водени разговори с президента за участие на хора от БСП

Припомняме, първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха. Вторият мандат отиде при партия "Има такъв народ", които го върнаха веднага. Партиите останаха скептични за третия мандат. От ГЕРБ обявиха, че очакват покана за разговор от взелия трети мандат.

На 5 май БСП ще получи мандата и ще го върне веднага, обяви на брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова. По думите й отговорността трябва да се поеме от новите политически сили, които пропиляха надеждите на хората.