Нов случай на заразено с африканска чума диво прасе е регистриран във Великотърновска област от Българската агенция по безопасност на храните. То е намерено мъртво в района село Мерданя, предаде Нова телевизия.

Така установените случаи на заболяването в областта стават четири. Два от тях бяха регистрирани на 16 юли, когато в района на Свищов и в село Вардим бяха намерени общо шест мъртви глигана. На 8 август беше потвърден още един случай в землището на село Ново Градище.

Нов случай на чума по свинете в Пловдивско

Нов случай на чума по свинете в Пловдивско

Труп на диво прасе е бил открит край Перущица

Към момента ловът е спрян в 20-километрова охранителна зона, която обхваща общините Лясковец, Велико Търново и Златарица.

От 16 август под карантина са районите на ловните дружинки в селата Мерданя, Драгижево, Лясковец, Добри дял, Церова кория, Пчелище, Миндя и Къпиново. Забраната ще бъде в сила поне два месеца.

Откриха чума при глиган в Смолянско

Откриха чума при глиган в Смолянско

Трето за областта огнище след регистрираните досега 9 положителни проби

Преди дни стана ясно, че в Сърбия извършват проверки по съмнение за четири огнища на африканска чума по свинете.

На 30 юли чумата по свинете стигна и до Южна България. Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че най-опасни за разпространението на заразата са задните дворове.

На заседание в Министерския съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положение - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.