Във връзка с обвиненията в корупция на съдия Миталов, министър Данаил Киров коментира, че се срамува от него. Той заяви, че е крайно време всички да разберат, че има корупция в съдебната система особено сред тези, които се грижат за сигурността на обществото, съобщиха от "24 часа"

След внасяне на първоначалното ми искане за отстраняване на съдия Миталов смятам, че беше сериозен успех това, че имах възможност и изисках да се запозная с книжата, събрани от Инспектората. Не е осъществява пълна цялостна проверка, която да е окончателна, както ако беше съдебен акт със сила на присъда, добави министарът. 

И съдийската колегия може наново да обсъди всички събрани доказателства, обясни Кирилов. Той допълни, че на 12 март е поканен на изслушване в дисциплинарния състав и му предстои да прецени дали да се яви, каква позиция да има, да иска ли доказателства.

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

Търсят информация и от Държавния департамент на САЩ

"Главната ми цел беше да върна топката в полето на съдебната власт. Да се проверят самите съдии каква е била дейността по образуване, насрочване, разпределение на това дела. Защо то е породило такъв сериозен международен отзвук. Забележете, че има недоразследвани факти и обстоятелства, които наши партньори от чужбина ни казват: Разследвайте ги, нали сте правова държава", каза още министърът.

Той призова да се изчака приключи проверката, защото гледал на нея като на шанс да се разследват фактите и обстоятелствата.

Припомняме, на 5 февруари от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и е с наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на Лозан Панов.

На излизане от работното си място Милатов бе груб към журналисти заради зададен въпрос дали е корумпиран. Той заяви, че ще обяснява допълнително.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма с искане за повече информация до главния прокурор, до ИВСС и КПКОНПИ.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет - ИВСС, съобщиха, че при тях нямат сигнали за съдията.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира съдебната власт.