Горенето на боклук в България достига 3,5 процента, а в някои европейски държави - до 60 процента. Това каза в студиото на "Панорама" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Припомняме, че незаконно горене на боклук от Италия се разследва в няколко града в страната.

Досъдебно производство за боклука на пристанище Варна

Досъдебно производство за боклука на пристанище Варна

Става въпрос за 25 контейнера незаконен боклук от Италия.

Той коментира разрастващия с скандал в страната, като обвини контролните системи на държавата, които за него не са на нужното ниво.

МОСВ рябва да бъдат по-непробиваеми, счита той.

Рециклиращата индустрия е бизнес, когато се върши по правилата, но здравето на хората не бива да се поставя под съмнение, настоя той.

Дончев коментира и други актуални въпроси.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

Създаването на ВиК холдинг не е спонтанна идея, не става въпрос за сливането на ВиК-тата в държавата. С концентрирането на ресрус - финансов, но и технически и експертен - ще се осигури по-добро управление и ще се скъсат зависимости на местно ниво, коментира Дончев. Необходимостта от допълнителни инвестиции във водния сектор се равнява на около 10-15 млрд. лв.

Като нов и доста смел подход на прокуратурата определи вицепремиерът Томислав Дончев задържането на действащ министър на околната среда и водите Нено Димов. Според него действията на държавното обвинение са развалили усещането, че няма безнаказани.

"Действащ министър в ареста е абсолютно нов жанр", уточни Дончев, но и призна, че емоциите около масата в Министерски съвет, където са седели с Нено Димов един до друг, не са много приятни.

Борисов разпореди ареста на Нено Димов, категоричен ген. Атанасов

Борисов разпореди ареста на Нено Димов, категоричен ген. Атанасов

Нено Димов е жертва на своя кариеризъм

Нено Димов е в ареста от 9 януари заради водната криза в Перник. От ареста той подаде оставка като министър, а издигналата го политическа сила - ВМРО, определи действията на прокуратурата като политическо убийство.

Перник е на воден режим от 18 ноември, а първоначалното разследване преди производството да влезе в Спецпрокуратурата посочваше отговорност на две министерства - освен МОСВ (Нено Димов) и МРРБ (Петя Аврамова). Засега обаче служители на МРРБ не са разпитвани и обвиняеми.

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Тя допълни. че самият той не разбира от нивата за водите