Очаква се днес за Русия да замине екипът, който трябва да представи за разчитане черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, съобщава БНР.

Датата за заминаването на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура беше посочена от служебния министър на отбраната Георги Панайотов, който обясни забавянето с подготовката на документи.

Данните от кутията все още не са разчетени заради скъсан лентов кабел. Беше предпочетено разчитането им да бъде направено от РСК-МиГ в град Курск.

Разследването на инцидента продължава.

Предполага се, че до трагедията се е стигнало заради "пространствена дезориентация" на пилота.

Черната кутия щяла да отговори на най-важните въпроси за МиГ-29

Черната кутия щяла да отговори на най-важните въпроси за МиГ-29

Според Ангел Борисов докладът на военната полиция за инцидента е предварителен

Отчита се и че групата за бойно управление и ръководството на стрелбите са оценили "неправилно риска при маневрата", като са продължили "насочването на пилота, въпреки високата скорост на мишената".

Припомняме, на 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от майор Валентин Терзиев, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов съобщи, че майор Терзиев е загинал. Той беше повишен посмъртно в чин подполковник.

На 24 юни черната кутия черната кутия на самолета беше намерена на дъното на Черно море и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия.

Загуба на ориентация от пилота - причина за падането на МиГ-а край Шабла
Обновена

Загуба на ориентация от пилота - причина за падането на МиГ-а край Шабла

До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия