В 11 ч. министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще открие новата база на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ).

С решение на МЗ лечебното заведение беше пребазирано в сградата на СБАЛАГ „Майчин дом". Извършени са строително-монтажни работи на определените етажи, в които бяха настанени клиниките, лабораториите, приемно-консултативните и функционални кабинети и административното звено. По линия на Заемно Споразумение със Световна банка „Проект преструктуриране на здравния сектор" бяха осигурени средства в размер на 4 557 906 лв. за проектно проучване, строително-ремонтни работи и независим строителен контрол.

От страна на Министерството на здравеопазването през 2007 г. беше осигурено финансиране в размер на 600 000 лв. за целеви капиталови разходи. С тези средства бяха извършени строително-ремонтни работи на преотстъпените помещения на ІV етаж - Лабораторен блок, и помещения за персонала на І и ІІ етажи от поликлиничния блок. В началото на финансовата 2009 г. МЗ преведе допълнителни 650 000 лв. за обзавеждане и оборудване на лечебното заведение.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще даде пресконференция във връзка с епидемичната ситуация в страната след регистрирането на първия у нас случай на човешки грипен вирус от типа A /H1N1/.

В пресконференцията ще участват заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев и началникът на отдел  „ Надзор на заразните болести" д-р Ангел Кунчев.

Това съобщава правителствената пресслужба.