По повод Великден кметът на София Йорданка Фандъкова призова да не се струпват много хора пред църквите, както и да се прояви отговорно поведение, предаде БНР.

"Светли празници за всички! Светлината е в сърцата ни, в душата ни, та да помоля всички да останем вкъщи с нашите семейства, да се помолим пред иконата си".

Фандъкова настоя да оценим, че все пак в София има движение

Фандъкова настоя да оценим, че все пак в София има движение

Да сме безкомпромисни към малцината, които подлагат на риск останалите

"Разбира се, не всеки ден е Великден, но целта на всичко това е да имаме и други Великдени и да ги празнуваме заедно! Желая здраве и мъдрост на всички! Нека Бог да ни пази!", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Трябва да проявим още малко търпение, за да не се налагат и въведат допълнителни ограничителни мерки, призова тя по-рано след оповестеното принудително блокиране на София заради прекалено големия брой пътуващи по празниците.

"София е център на заразата и тъй като няма нови допълнителни ограничения за движението в нашия град, трябва да осъзнаем, че отговорността ни е много голяма в празничните дни, за да спазваме ограниченията, които ние познаваме", настоя Фандъкова.

Екипи на Столичната община извършват специална дезинфекция около всички православни храмове в София.

Велика събота е

Велика събота е

Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден

Вярващите бяха призовани да се помолят тази година вкъщи. Светият Синод обяви, че литургиите ще се състоят, но се съобразяват с мерките на властите в държавата и ще започнат извън храма, за да няма струпвания на хора.

Тази година делегацията ни няма да лети, за да се вземе Благодатния огън от Йерусалим, стана ясно по-рано този месец. Въпреки че премиерът Бойко Борисов предостави правителствения самолет за извършване на такъв полет, Светият синод се отказва от тази възможност, а средствата, предвидени за това, ще бъдат дарени за борба със инфекцията в епидемията. Това обяви като решение на Светия синод ловчанският митрополит Гавриил.