Хиляди старозагорци изминаха разстоянието от общината до мястото, където загина малкият Паоло. Грамадата от цветя расте с всяка минута. Хората недоумяват, защо съдът пусна под домашен арест шофьора на джипа. Те се обявиха за най-тежкото наказание, което е предвидено в закона.

Няколко десетки софиянци и гости на столицата пък се събраха на "Мълчалив поход за живота" на пл. "Народно събрание", съобщава БГНЕС.

Походът на живота е подтикнат от нелепата смърт на 4-годишния Паоло от Стара Загора, който бе прегазен на пешеходна алея в началото на седмицата.

Подобна инициатива се проведе и в още редица градове в страната - Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Русе, Благоевград, Габрово, Сливен, Перник, Шумен, Ямбол, Плевен, Пазарджик, Банско, Раднево и др.

Майки, бащи и техните деца дойдоха пред сградата на Народното събрание в София, за да кажат, че са гневни и е крайно време да бъде сложен край на невинните жертви на беззаконието и наглостта по пътищата на България.

Инициативата възникна съвсем спонтанно след случая в Стара Загора в понеделник, когато група майки решихме, че това не може да продължава по този начин, обясни един от организаторите на похода Стефка Сарафова.

Искаме да опазим децата си, защото се оказа, че ако ние не направим нищо - никой друг не прави, категорична бе Сарафова и обясни, че протестът е организиран буквално за 24 часа в 18 града в България.

Българските майки настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя; по-строги и по-високи санкции за нарушителите на Закона за движение по пътищата; стриктен контрол върху спазването на този закон от страна на органите на изпълнителната власт; забрана за напускане на страната от подсъдими лица по обвинения в причиняване на смърт; цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини и площадки, спирки и други; провеждане на кампании, насочени към децата, които да ги учат на отговорност и не на последно място - третирането като криминално деяние на голямото превишение на допустимата скорост и шофирането в нетрезво и дрогирано състояние.

Исканията ще бъдат развити, юридически обосновани, аргументирани и ще бъдат внесени по каналния ред в Народното събрание предложения за промени в Наказателния кодекс и Закона за движенията по пътищата, обясни Стефка Сарафова.

Има вариантът походът да се превърне в традиционен и да се провежда всеки уикенд, призна Сарафова, макар на този етап протестът да е обявен само за днес.

Един от организаторите на инициативата в памет на Паоло коментира и развитието на казуса около убиеца на 4-годишното дете от Стара Загора.
"Не съм юрист и не мога да коментирам решенията на съда, но бих изказала своето недоволство от всички изказвания, които прочетох от адвоката на убиеца. В една демократична Европа да наричаш хората, които съвсем мирно, тихо и кротко изразяват своето несъгласие - "Шериат", това мина всякакви граници", сподели тя.

Гневни сме от всичко, което стана и сме уплашени, защото това може да се случи на всеки, сподели друга от майките, дошли на протест пред сградата на парламента.

След дълги години успях да имам дете и знам колко е трудно да преминеш пътя на стерилитета и да успееш да станеш родител, а в един ужасен момент някой да ти вземе детето, обясни Мария Игнатова, един от авторите на първоначалната идея за протест.