Служебният кабинет има тежки задачи и очаквания - по обективни и субективни причини. Обективната е изострената тежка политическа ситуация, а субективната - президентът, създателят на кабинета, който повдигна високо очакванията. От работата се вижда, че започва с първата задача. Това заяви пред бТВ зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Той е на мнение, че трябва да има кадрови промени, макар ГЕРБ да пищят много от тях и даде пример - "2009 г., когато ГЕРБ дойдоха на власт направиха тотална чистка, при това почистиха хора, които осигуриха на държавата най-добрата икономика, БВП и външен дълг, които осигуриха влизане в НАТО и ЕС на страната ни". Йордан Цонев в ролята си на богослов отбеляза: Евангелска истина е, когато Исус пристига да го арестуват в градината, той казва на Св. Петър да си прибере ножа, защото всеки, който нож вади, от нож умира.

"Опасяваме се, че има и реваншизъм, промените са необходими, но има и скрити икономически интереси. Икономическият екип на този кабинет е от кръга "Капитал", министрите са с прекрасно образование, но от ДПС имаме едно наум, защото принадлежността на този кръг води до действия, които не са съвсем чисти", коментира обаче още Йордан Цонев и допълни, че от ДПС внимателно наблюдават къде какви промени се правят. Според ДПС смяната на областните управители е била наложителна".

Полицейското ръководство избягвало политическите контакти, за да не им навреди

Полицейското ръководство избягвало политическите контакти, за да не им навреди

Тихомир Безло: Дали ситуацията е политизирана е дискусионно

Той коментира и новината за кредитите от Българската банка за развитие така: "Имат връзка министрите с Капитал - не сме изненадани, тъй като водят борба с ДПС не от вчера, а от много години. "Няма лошо банката да бъде проверявана, адмирирам, че се проверяват кредити, не адмирирам инсинуацията. Нито Делян Пеевски, нито членове на неговото семейство са участвали и вземали кредити, никога не е бил мажоритарен собственик и няма отношение към тази банка", категоричен е Цонев.

Аз имам купени акции от различни отборства по отношение на масово управление на дружества през годините. Въпросът с банката стои по следния начин - да се осветят кредити и данните по търговските регистри, кой е собственик и какво управлява, всичко друго са политически инсинуации, заяви още той.

Пеевски няма кредити от ББР, уверява Йордан Цонев

Пеевски няма кредити от ББР, уверява Йордан Цонев

ДПС искат конкретни факти, а не "една жена каза на пазара"

"Ние сме правили тази проверка и ние знаем, че няма общо Пеевски с ББР", категоричен е Йордан Цонев. ДПС не се притесняват от журналистически разследвания, а се притесняват, когато министър говори за такива, а не за факти.

И преди, и след изказването на служебния министър Кирил Петков Пеевски е съобщил, че няма общо с ББР, уточни Цонев. Той е категоричен защо осем от акциите на ББР са били в друга банка. "Има необосновани твърдения за връзката на Делян Пеевски, аз днес казвам, че това не е вярно", обяви той.

Няма система в държавата, "която усмивка на Доган да дава кредити" - категоричен е той в отговор на обвиненията на лидера на "Да, България Христо Иванов", коментира още Йордан Цонев. По думите му, тази партия винаги води кампаниите си на гърба на ДПС, а и така влезли в 45-то НС - с темата Росенец. Едни проверки ще покажат за какво става въпрос там, посочи още зам.-председателят на ДПС.

Йордан Цонев се позова и на думи на Ахмед Доган от нощта на изборите 2009 г.: "За мен най-страшното нещо е мутризацията на политиката".

"Защо се сетиха 12 г. след думите на Доган да говорят за мутрите в политиката. Какъв бил, що бил, с неопределено битие, и изведнъж се качва в управлението", попита риторично той.

Вежди Рашидов: Корабът на ГЕРБ не потъва, оставам, аз не съм предател

Вежди Рашидов: Корабът на ГЕРБ не потъва, оставам, аз не съм предател

Реваншизмът за никого не е полезен, напомня той

Срастване на партия с държавата и мутризация на държавата - това смята Цонев за управлението на ГЕРБ. Партията, според него е политически продукт на Иван Кръстев и Иво Прокопиев и това не било тайна. "Къде бяха тези хора, бяха на улицата, протестираха и върнаха в ГЕРБ на власт, Христо Иванов беше министър, беше там и сега тези хора искат да бъдат лице на промяната, на коя промяна", възмути се зам.-председателят на ДПС.

ДПС никога не е бил в управление с Бойко Борисов, заключи Цонев по темата.

ДПС няма да прави големи промени в листите си за изборите на 11 юли, партията е ясно позиционирана, посочи Йорадн Цонев и отново цитира думи на почетния председател Доган за програмен експертен кабинет: "Връщане на нормалността в политиката, диалог между партиите, програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България, който няма общо със служебното правителство, надмогване на политическото его...". На въпрос дали ДПС би подкрепил експертен кабинет редовен - "само ако бъде избран с мнозинство, иначе в него има интересна формула, експерти, хора с образование и опит, ДПС би подкрепил точно такъв кабинет".

Комбината Слави Трифонов - ДПС заложила бомба в изборния процес

Комбината Слави Трифонов - ДПС заложила бомба в изборния процес

Калоян Методиев очаква безконтролност при предстоящия вот в чужбина

Относно "Има такъв народ" и подкрепа на Слави Трифонов, Цонев каза: "Д-р Доган уважава Трифонов като успял човек, но не се е виждал с него повече от 10 г., ДПС не би подкрепило нито един партиен кабинет, а само програмен експертен кабинет с обща програма с национални цели". Основната цел на Румен Радев - рестарт на държавността, позова се Цонев, давайки пример, че останалите политици идвали в техните (на движението, бел.ред.) цели. Йордан Цонев коментира, че с "Да, България" могат да бъдат в един общ програмен кабинет и посочи, че дори е говорил в парламента с Христо Иванов, че "е добре да се спре с тази риторика със стъпване върху гърба на ДПС".

"ГЕРБ дойде с анти-ДПС риторика, сега Христо Иванов идва така, как очакват да се излъчи програмен кабинет", запита реторично зам.-председателят на ДПС.