Камарата на строителите в България изрази подкрепа за проекта "Златен век". Те изразиха своята позиция с писмо до премиера.

Според тях проектът е на такъв етап на строителство, който предполага, че всички обстоятелства, свързани с неговото изграждане е трябвало отдавна да бъдат изяснени.

Разнопосочните решения на българските институции са тревожен сигнал за нарушаване на бизнес климата и развитието на сектор "Строителство", считат те.

Нашето категорично мнение е, че в този момент и занапред меродавни следва да бъдат решенията на българския съд.

Те апелират компетентните органи при взимане на решения да съблюдават принципите на правовата държава, да създават предпоставки за установяване на добър бизнес климат, разкриване на нови работни места и стимулиране на модерното развитие на градовете при спазване на европейското и национално законодателство.

Съдът реши: Строежът на "Златен век" продължава

Съдът реши: Строежът на "Златен век" продължава

Спирането на строителството щяло да причини значителни вреди на "Артекс"

Припомняме, миналата седмица от "Артекс" организираха протести - първо пред МРРБ, а после и пред ДНСК заради блокираното от 2019 г. строителство. След многогодишни протести на ИК "Лозенец" тогава бившият премиер Бойко Борисов спря строителните дейности, но от Инициативния комитет още тогава предупредиха, че заповедта на ДНСК не е юридически издържана и ще падне в съда.

Новият шеф на ДНСК Влади Калинов обяви, че ще издаде нова заповед за спиране на строежа. Според Калинов документацията е ясна, а решението на съда не обсъжда срока за строеж, а заповедта на неговия предшественик, която е за неспазване на строителния план.

Преди това обаче служебният регионален министър разпореди нова проверка

Арх. Виолета Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

Районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов също атакува институциите с искане за събаряне на небостъргача.

Вчера съдът реши строежът на "Златен век" да продължи.