Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да открие процедура за намаляване цените на парното и на електроенергията, произведена от топлофикациите от 1 януари 2021 година.

За това настоя в писмено становище до енергийния регулатор Мая Манолова, председател на гражданската платформа "Изправи се. БГ", цитирано от БНР.

Във Велико Търново, например, над 20% е разликата, която топлофикациите плащат за природен газ и това, което се калкулира на потребителите. Прогнозната цена е 30 лева за мегават час, но реално цената месец за месец варира от 17 до 27 лева което прави гражданите принудителни спонсори на топлофикациите, коментира Манолова.

"Изчислихме, че столичната топлофикация е спонсорирана от гражданите на София с 14 милиона лева. За Бургас става дума за 3 милиона лева. Във Велико Търново, където гражданите плащат най-скъпото парно в цялата страна, са наддали суми между 500 хиляди и един милион лева. Те надплащат суми на топлофикаците, които не са дължими", недоумява тя.

Прокуратурата иска КЕВР да промени цената на водата заради ниско качество

Прокуратурата иска КЕВР да промени цената на водата заради ниско качество

Това показва докладът на КЕВР след възложена проверка от ВАП

Манолова поясни, че при разлика в цените над 15%, енергийният регулатор има законовото право да извърши корекции веднъж годишно.

Цените на топлинна и електрическа енергия са незаконни, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който уважи протест на Върховна административна прокуратура (ВАП), информира държавното обвинение. С решението на КЕВР се повишават цените на топлинната енергия с повече от 25 процента.

Решението е по протест на ВАП пред Административния съд на решение на КЕВР от 7.04.2017 г., с което се изменят пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия.

Припомняме, Върховната административна прокуратура протестира и решението на Административен съд София, с което не бе уважен и протеста й на решението на КЕВР за повишаване на цената на природния газ по заявлението на "Булгаргаз" ЕАД от 1 април 2017 г. Тогава увеличение бе с 29.6%.

Административният съд обяви цените на парното и тока от април 2017 г. за незаконни
Обновена

Административният съд обяви цените на парното и тока от април 2017 г. за незаконни

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Новите цени на електрическата енергия и топлинната енергия, които КЕВР обяви през 2018 година също бяха атакувани със сигнал. Средното покачване на цената на електрическата енергия тогава бе с 2,03%, а на топлинната енергия с 7,33%.