Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за ползване на водите на комплексните и значими язовири за месец април 2020 г.

За част от язовирите, разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани в съответствие с реално използваните води през предходните месеци, с цел акумулиране на обем.

Четири остават към края на март язовирите под управлението на МОСВ, водите на които се използват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен обем под 50% от общия им обем. Това са язовирите "Студена", "Асеновец", "Ястребино" и "Дяково".

Контролът на язовирите залегна в специална наредба

Контролът на язовирите залегна в специална наредба

Приемането е наложено от изискването на Закона за водите

За язовир "Студена" (с процент на запълване 34,85%) са предприети действия за максимално ограничаване на водовземането от язовира, като се подават води единствено за питейно-битово водоснабдяване. Заявката на ВиК- Перник е удовлетворена, като е разрешено използването на 0,300 млн. м3 от язовира, с допълване на 0,780 млн. м3 от водосбора на яз. "Белмекен".

От МОСВ изрично уточняват, че предвид наличните данни за реално използвани води от яз. "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на град Перник през 2018 г. и 2019 г., в месеците в които не е налаган воден режим, ВиК операторът е ползвал около 1,000 млн. м3/ месечно - като за юли 2018 г. са използвани 971 000 м3, а април 2019 г. - 966 000 м3. В тази връзка разрешените за април 2020 г. количества от 1,080 млн. м3 се доближават до реално ползваните количества вода от ВиК оператора в условията на постоянно водоподаване през 2018 и 2019 г.

Припомняме, че Пернишка област и до този момент е на режим на водата, дори и след като бе изграден байпас на водопроводната система, чрез който Перник ще се снабдява с вода от "Белмекен" през инфраструктурата на София. Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

За язовир "Асеновец", който е с процент на запълване 32,44%, разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 0,500 млн. м3, предвид ниския обем в язовира. Дружеството "ВиК"- Сливен многократно е уведомявано за необходимостта от осигуряване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници.

Язовир "Тича" e с процент на запълване 52,30%, като от язовира се осигуряват водите за питейно-битово водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав. Анализите показват, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, поради което заявките на ВиК-Шумен и ВиК-Търговище са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества. Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са разрешени заявените води за напояване.

За язовир "Дяково" (с процент на запълване 44,86%) е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото водоснабдяване, както е редуцирано и количеството за питейно-битово водоснабдяване в съответствие с използваното през предходните месеци. За да се обезпечи питейно-битово водоснабдяване от язовира, промишлеността, ползвала от язовир "Дяково" водоснабдяване е уведомена, че трябва да се осигури от алтернативни водоизточници.

Спират всички ВЕЦ-ове на язовири за питейни нужди

Спират всички ВЕЦ-ове на язовири за питейни нужди

Всички язовири, които се използват за питейно-битовото водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ

Язовир "Ястребино", който е с процент на запълване 31,41%, гарантира осигуряването на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо редуциране на заявката на ВиК дружеството.

За язовирите "Калин" и "Карагьол" (с процент на запълване 25,66%) с месечния график за април са разрешени води за освобождаване на обем, с цел поемане на очакван приток. Дружество "Кюстендилска вода" ЕООД е уведомено, че до подаване на заявление за издаване на разрешително за водовземане в МОСВ, няма да бъде включвано в графика и следва да ползва алтернативни водоизточници.

ДАНС и Националната полиция се заемат с язовирите

ДАНС и Националната полиция се заемат с язовирите

Върховна административна прокуратура извършва проверка на язовир "Бели Искър"

МОСВ е уведомило ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, стопанисващи комплексни и значими язовири с процент на запълване под 50%, за предприемане на действия по ограничаване на водовземането за други цели с оглед обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване и предприемане на мерки за водоснабдяване от алтернативни повърхностни и подземни водоизточници.

МОСВ управлява водите на 52 броя комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 30.03.2020 г. е 4045,8 млн. м3, представлява 61,3% от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване - 79,0% от общия им обем;
  • напояване - 41,5% от общия им обем;
  • енергетика - 66,9% от общия им обем.

От МОСВ посочват, че месечният график може да бъде изменян на по-кратки интервали, включително и да бъдат налагани допълнителни ограничителни мерки и други условия.

МОСВ ежедневно следи състоянието на язовирите и при прогноза за очакван голям приток дава предписания за контролирано освобождаване на обем чрез деривации, ВЕЦ или основен изпускател. Към момента няма язовири в режим на провеждане на високи води и в тази връзка не се налага допълнително наблюдение, с по-голяма честота.

Планираните ремонтни дейности през април 2020 г. ще се извършват на язовирите "Белмекен", "Батак", "Студен кладенец" и "Ахелой".

Припомняме и че такава мярка МОСВ вече предприе още ноемри месец, когато ограничиха водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50%.

Във вихъра на водната криза в Перник от Националния статистически институт съобщиха данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.), като преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.