Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши лабораторна проверка за фипронил на птиче месо. Проби за анализ бяха взети от четирите най - големи производители на птиче месо в страната. Изследвано бе както месо от пилета бройлерно производство, така и месо от кокошки носачки.
Пробите бяха изпратени за проверка в лаборатория и резултатите показаха, че в нито една от тях не е открито съдържание на фипронил в месото.
Проверката беше направена с цел безопасността на храните, предлагани на пазара и във връзка със засиления официален контрол по отношение на разпространението на продукти, замърсени с фипронил.
Българската агенция по безопасност на храните продължава и засиленият мониторинг над яйца и яйчни продукти, както произведени у нас, така и търгувани в рамките на свободния европейски пазар.
От началото на следващия месец до края на годината от всички ферми и пакетиращи центрове ежемесечно ще бъдат вземани проби за лабораторен анализ.