Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши лабораторна проверка за фипронил на птиче месо. Проби за анализ бяха взети от четирите най - големи производители на птиче месо в страната. Изследвано бе както месо от пилета бройлерно производство, така и месо от кокошки носачки.

Откриха фипронил в български храни, разпространени в ЕС

Откриха фипронил в български храни, разпространени в ЕС

Българските яйца в Гърция - със 6 пъти повече фипронил

Пробите бяха изпратени за проверка в лаборатория и резултатите показаха, че в нито една от тях не е открито съдържание на фипронил в месото.

Проверката беше направена с цел безопасността на храните, предлагани на пазара и във връзка със засиления официален контрол по отношение на разпространението на продукти, замърсени с фипронил.

Отравянето с фипронил поразява мозъка, черния дроб, бъбреците

Отравянето с фипронил поразява мозъка, черния дроб, бъбреците

Засечените количества не са опасни...

Българската агенция по безопасност на храните продължава и засиленият мониторинг над яйца и яйчни продукти, както произведени у нас, така и търгувани в рамките на свободния европейски пазар.

От началото на следващия месец до края на годината от всички ферми и пакетиращи центрове ежемесечно ще бъдат вземани проби за лабораторен анализ.