От Института за пътна безопасност сигнализират, че е постъпила информация за извършени плащания (инхаус) от "Автомагистрали" ЕАД към множество строителни фирми във връзка със строежа на автомагистрала "Хемус". Плащанията са на стойност 37 596 150 лв. и са извършени в последните работни дни на 2021 г.

Плащането е извършено законно по незаконни/нищожни договори, според министър Караджов. Експерти на ИПБ многократно са констатирали компрометиран и неефективен контрол от страна на Дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" в Агенция "Пътна инфраструктура", която е специализирана агенция към министъра на регионалното развитие и благоустройство. При преглед на справката за извършени дейности се констатира, че справката е формална и липсват Докладите за извършен контрол от страна на възложителя. Обясненията на министър Караджов в публичното пространство са противоречиви и също предизвикват повече въпроси отколкото отговори.

От института питат дали е физическа налична механизацията, за която са изплатени десетки милиона лева. Те искат да знаят дали са отчетени строителните материали. Оказван ли е натиск върху ръководството на "Автомагистрали" ЕАД за изплащането на горепосочената сума, питат още те.

Уволнената от "Автомагистрали" шефка: Не съм феята на инхауса

Уволнената от "Автомагистрали" шефка: Не съм феята на инхауса

Питайте Нанков, Беличев и хора от ИТН

Припомняме, че именно строежа на АМ "Хемус" предизвика най-големите скандали между служебните правителства и ексуправляващите от ГЕРБ. Според извадените документи от служебния регионален министър Виолета Комитова магистралата реално не се е строила, с изключение на 4-ти и 5-ти лот, тъй като за останалите лотове няма нужната строителна документация, а за отделни участъци не са стартирали дори и отчуждителните процедури. Едновременно с това за редица дейности са изплащани милиони авансово, а като драстичен пример за това се дава договор с изплатени средства за озеленяване на участък, чието строителство не е започнало.

Част от документите бяха предадени от МРРБ и Министерство на финансите и на прокуратурата, но засега не се знае да има движение по тях.

Едновременно с това ГДНП разкри една от схемите и дори и задържа човек за източване на средства, които по думите на вътрешния министър Бойко Рашков са изнасяни в сакове и чували от банки. Задържането му и по-точно неговите свидетелски показания обаче доведоха до скандал между прокуратурата и МВР за това има ли или няма натиск и желание за разкриване на цялата престъпна схема.

Строителството на АМ "Хемус" бе, по думите на експремиера Борисов, една от основните цели на ГЕРБ, а лично премиерът е заявявал, че ще се пенсионира, когато построи магистралата, започната по времето на Тодор Живков - 1984