С второ обвинение може да се сдобие общинският съветник и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Софийска районна прокуратура се е самосезирала и е образувала второ досъдебно производство по повод на думи на Сидеров в телевизионен ефир от вчера. Лидерът на "Атака" бил заявил в предаването си: "Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!"; "Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!".

Според прокуратурата това представлява престъпление по чл. 269, ал. 1 НК. Разследването и по този случай продължава.

Разследват Сидеров заради призив за масово излизане на Великден

Разследват Сидеров заради призив за масово излизане на Великден

"Докажете, че Бог е над Мутафчийски", зовял лидерът на "Атака"

Иначе днес Волен Сидеров се е явил в СДВР, за да му бъде предявено обвинението за извършено престъпление по чл. 320 от НК. Обвинението е във връзка с призива му от неделя вечерта народът масово да посети службите в църквите на Великден и да покаже кой е Мутафчийски.

Обвинението е за подбуждане обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение. По това обвинение му е наложена гаранция от 50 000 лв., който той трябва да внесе в 14-дневен срок.

Припомняме, това не е първият сблъсък на Сидеров с органите на реда и съда.

Последният случай е от 27 октомври. Навръх изборния ден Сидеров опита да щурмува Арена "Армеец" с мотива, че има право да влезе вътре като кандидат кмет за София. Тогава обаче той беше спрян от служителите на МВР.

На 2 октомври пък стана ясно, че ЦИК е установила нарушение в предаването "Референдум" и е съставила акт на лидера на "Атака".

През 2015 г. Сидеров се забърка и в среднощен скандал насред София, след като заедно с депутата Десислав Чуколов опита да извърши "граждански обиск" на магазин за алкохол и цигари. Заради инцидента тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на двамата народни представители. В отговор Сидеров "нахлу" във ВСС и поиска имунитета на главния прокурор.

И преди това Сидеров е предизвиквал вниманието с "ексцентрични прояви", за които е имал среща с правосъдието, включително за нахлуването по време на честванията в град Батак през 2011 г., демонстрацията пред НАТФИЗ през 2015 г. По случаите той и негови съпартийци сключиха споразумение с прокуратурата.