Софийската районна прокуратура се самосезира по повод изявления на общинския съветник и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

От държавното обвинение посочват, че в телевизионно предаване, излъчено на 12 април, Сидеров многократно призовава за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването относно пандемията от коронавирус. Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: "Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!".

По тази причина прокуратурата е започнала разследване за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки.

Волен Сидеров пита кой извика спецчасти за него

Волен Сидеров пита кой извика спецчасти за него

Караянчева и Дариткова да дават съвети на мъжете си в кухнята

Припомняме, това не е първият сблъсък на Сидеров с органите на реда и съда.

Последният случай е от 27 октомври. Навръх изборния ден Сидеров опита да щурмува Арена "Армеец" с мотива, че има право да влезе вътре като кандидат кмет за София. Тогава обаче той беше спрян от служителите на МВР.

На 2 октомври пък стана ясно, че ЦИК е установила нарушение в предаването "Референдум" и е съставила акт на лидера на "Атака".

Вероятно сбърках, смирен Сидеров за скандала в НАТФИЗ

Вероятно сбърках, смирен Сидеров за скандала в НАТФИЗ

За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата

През 2015 г. Сидеров се забърка и в среднощен скандал насред София, след като заедно с депутата Десислав Чуколов опита да извърши "граждански обиск" на магазин за алкохол и цигари. Заради инцидента тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на двамата народни представители. В отговор Сидеров "нахлу" във ВСС и поиска имунитета на главния прокурор.

И преди това Сидеров е предизвиквал вниманието с "ексцентрични прояви", за които е имал среща с правосъдието, включително за нахлуването по време на честванията в град Батак през 2011 г., демонстрацията пред НАТФИЗ през 2015 г. По случаите той и негови съпартийци сключиха споразумение с прокуратурата.

Сидеров щурмува "Арена Армеец"

Сидеров щурмува "Арена Армеец"

Полицията го е спряла