Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение в предаването "Референдум" на БНТ1, излъчено на 1 октомври.

Председателят на ЦИК трябва да състави акт за установеното нарушение на лидера на "Атака" и кандидат за кмет на Столична община Волен Сидеров.

Това стана ясно от публикуваното в сайта на ЦИК решение по подадения сигнал на СЕМ за нарушение на условията и реда за провеждане на предизборната кампания.

Проверката на ЦИК е установил непристойно поведение на Сидеров, който е допуснал обидни епитети към водещия на предаването Добрина Чешмеджиева и други участници.

Санкцията за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000 лева. Това обясни говорителят Александър Андреев, цитиран от БНР.

Волен Сидеров се чувства цензуриран и заплашва със съд БНТ

Волен Сидеров се чувства цензуриран и заплашва със съд БНТ

Кой колко пие и яде - спорът между партриотите вече

Съветът за електронни медии (СЕМ) изрази тревога по повод нарушаване на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове, подписано между Българската национална телевизия (БНТ) и политическите партии, коалициите от партии и инициативни комитети, одобрено от Централната избирателна комисия (ЦИК).

СЕМ оценяват, че Волен Сидеров си е позволил да "наруши грубо правилата" за провеждане на политическия дебат.

От Съвета заявяват и че оценяват реакцията на журналистите в БНТ като адекватна и в защита на обществения интерес.

СЕМ се разтревожи за добрия тон на предизборната кампания

СЕМ се разтревожи за добрия тон на предизборната кампания

Съветът излезе с декларация

Самият Сидеров обяви, че има намерение да съди БНТ. Той очаква извинение от водещата Добрина Чешмеджиева, че му е спряла микрофона по време на снощното предаване "Референдум".

Екатерина Захариева призна, че ГЕРБ понася щети от действията и поведението на коалиционните си партньори. Ввъншният министър коментира "политическото шоу", което сътвори лидерът на "Атака" Волен Сидеров в предаването "Референдум" във формата на предизборната кампания БНТ.

Захариева заяви, че Волен Сидеров не прави за първи път такива сцени и това е явно "някакъв негов си начин да стяга електората". Според нея обаче "всички ние трябва да разберем, че не това е начинът".

Захариева призна, че ГЕРБ търпят щети от поведението на Сидеров

Захариева призна, че ГЕРБ търпят щети от поведението на Сидеров

Той обаче не се държал по този начин при коалиционните срещи

Грозните сцени са обида както за гостите в студиото, така и за работещите в телевизията, за цялата журналистическа гилдия и за българските зрители.

Това се казва в позиция на председателя на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов по повод поведението на Сидеров.