Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с "ИНЕРКОМ" ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

Това се казва в изявление на митрополията, изпратено във връзка със съобщенията в медиите по темата. 

От изявлението става ясно, че на 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

Предварителният договор и споразумение е предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия. Той обаче не е вземал решение за сключването на окончателен договор, а след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с "ИНЕРКОМ" ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ - БП.

Патриарх Неофит отказал да подпише договор за наем с "Инерком"

Патриарх Неофит отказал да подпише договор за наем с "Инерком"

От дружеството на Върбакова предложили скандално ниски цени

По-рано беше съобщено, че патриарх Неофит е отказал да подпише договор за наем и споразумение с "Инерком" ЕООД, собственост на Гинка Върбакова.

Дружеството "Инерком" е поискало да наеме помещение на Софийската Света Митрополия на ул. "Съборна" - в центъра на София. Предварителен договор за наем е бил подготвен в края на 2016 година. Подготвено е било и споразумение чрез пълномощници от двете страни.

Българският патриарх Неофит категорично се е противопоставил на подписването на какъвто и да е договор с Гинка Върбакова, заявиха и от патриаршията.

По неофициална информация предварителният договор заложил скандално ниски цени за наем в идеалния център на София.

Собственик на дружеството "Инерком" ЕООД е Гинка Върбакова. Тя поиска да придобие едноличен контрол върху активите на ЧЕЗ в България.

Около сделката се разрази огромен скандал. Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков определи сделката за ЧЕЗ: "като да дадеш на петокласник да управлява пътнически самолет".