Функцията на монолитната стоманобетонна конструкция на "Алепу" е на противосвлачищно съоръжение. Това заяви пред bTV Камен Славнин, проектант по част от конструкцията.

Той поясни, че разрешаването на застрояване на този терен е свързано със задължително укрепване на свлачището.

По негови думи целта на съоръжението е да поеме хоризонтални натоварвания от свлачището, като пресече потенциални плъзгателни повърхнини от него.

Славнин обясни, че в предварителните предписания, свързани с изграждане на проекта, изрично е било упоменато кои пластове трябва да се отнемат и кои - да останат, както и къде точно трябва да се извърши фондиране.

Прокуратурата да разследва и устройствения план на "Алепу", настояват в Созопол

Прокуратурата да разследва и устройствения план на "Алепу", настояват в Созопол

Инициирана е подписка

Той заяви, че това ще бъде курортен комплекс.

Кутийките, които се виждат на снимките, са едни празни пространства, които трябва да подпомогнат работата на стената отзад - да я укрепят допълнително, разясни Славнин.

Той разкри, че край четириетажната подпорна стена на "Алепу" ще има "красив курортен комплекс с двуетажни постройки".

По негови думи това решение с подпорната стена е било най-икономически ефективното, тъй като ако е имало само една обикновена стена, тя е щяла да е отделена от останалата сграда и тъй като пластът до нея е негоден, е трябвало да бъде изгребан и заместен с подходящ материал.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Еколози протестираха в Бургас срещу застрояването на Алепу

Еколози протестираха в Бургас срещу застрояването на Алепу

Протести ще има и през идната седмица...

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".