ЦИК днес обсъжда методическите указания за работата на Районните избирателни комисии за изборите за национален парламент.

Постъпили се две предложения за изготвяне на клипове за разяснителната кампания за националния вот. Предложения са дали две фирми - „Едита груп" и „Арес диджитъл".

Днес предложенията ще бъдат разгледани. Който спечели конкурса ще трябва да изготви два клипа - единият относно сроковете за подаване на заявления за гласуване в друго населено място и за подвижните избирателни кутии.

Вторият клип е за двете бюлетини, с които ще се гласува - за мажоритарния и за пропорционалния вот.

ЦИКЕП е разгледала две жалби относно провеждане на предизборната кампания. Едната е от Александър Томов, която е оставена без разглеждане, тъй като според ЦИКЕП с нея не се атакува конкретен клип в конкретна медия.

Друга жалба е постъпила от ГЕРБ, че един от директорите на „Информационно обслужване" (Азер Меликов) е регистрирал сайт, в който са публикувани предизборни материали.

Жалбата е изпратена до Министерство на финансите, тъй като ЦИКЕП не може да се произнесе дали въпросният директор трябва да бъде изключен от участието в управлението на фирмата, ако регистрира сайт.