Ред, законност и справедливост ще сезират главния прокурор и Конституционния съд във връзка с нарушения при провеждането на избори на народни представители. Това съобщи лидерът на партията Яне Янев на пресконференция.

От партията са на мнение, че нарушения са допуснати при формирането на избирателните секции на територията на Турция, както и при самото протичане на изборния процес в тези секции.

Янев допълни, че има данни, че изборите в 123-те секции в Турция са опорочени и че хора от списъците не са подали лично гласа си.
Той има сигнали, че използвани т.нар. фантомни гласове. Тези нарушения в изборния процес, според него, са довели до драстични престъпвания на закона за провеждането на избори на народни представители. Янев отбеляза, че по този начин е манипулиран и резултатът в България.

От РЗС настояват да бъдат проверени и касирани конкретни народни представители.

Те са общо седем души:

  • 4 МИР Велико Търново - Хасан Иляз Хаджи Хасан
  • 13 МИР Пазарджик - Искра Димитрова Михайлова - Копарова
  • 17 МИР Пловдив Окръг Тунджай Османов Наимов
  • 13 МИР Русе - Гюрхан Илиязов Абазов
  • 22 МИР Смолян Елин Елинов Андрев
  • 26 МИР София област - Емил Кирилов Йорданов
  • 27 МИР Стара Загора Лютви Ахмед Местан.

Ако конституционният съд не вземе решение за касиране на посочените народни представели има опасност да остане един сложен юридически казус, подчерта Янев. Той обясни, че казусът се състои в това дали всички народни представители, които гласуват, имат това право.

Лидерът на РЗС посочи още, че ако тези народни представители бъдат отстранени, на тяхно място би трябвало да влязат представители на ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и по-един-два мандата за БСП и Атака

Яне Янев допълни, че от партията са направили опити да открият живи членове на секционните комисии от Турция. След 10-дневни опити резултат обаче не е постигнат.

От РЗС са направили и експеримент - опитали са да изчислят за колко време могат да гласуват определен брой избиратели чрез дописване на данните на всеки един от тях в избирателните списъци.

Резултатите показват, че един човек може да гласува най-малко за минута, минута и половина. В секциите с най-висока избирателна активност в България са гласували максимум 650-730 човека.

Това са данни от предимно ромските квартали в страната.
В някои избирателни секции в Турция обаче са гласували над 1500 избиратели, което поставя въпроса за легитимността на изборния процес там. По думите на Янев реално не е възможно за 12 часа в изборния ден да гласуват толкова много хора в една избирателна секции.

Красимир Каракачанов, който също взе участие в пресконференцията, посочи като грубо нарушение гласуването по два пъти от един и същи избирател.

От РЗС настояват ЦИК да направят специална пресконференция до края на седмицата, на която комисията да огласи поне няколко списъка на гласоподаватели в Турция. Проверка на партията показва, че в Турция нямат такива готови списъци.
РЗС настояват ЦИК да даде информацияосновно за 4 изборни секции в южната ни съседка - Бурса, Измир, Измит и Черкез кьой. Ако данните на РЗС се окажат верни, това би било петно върху имиджа на България, коментира Янев.

От друга страна той посочи още, че Турция внимателно се следи от общоевропейските институции заради претенциите й да стане член на ЕС.

Лидерът на РЗС пожела да бъде направена и проверка, насочена към „вътрешното екскурзионно гласуване". Той обяви, че над 3 700 души в България са гласували повече от три пъти на различни места. От партията искат да бъде направена проверка и за „великото ромско преселение" и „автобусните ромски композиции".

Ценим активността на ромите в изборния процес,допълни Янев и иронично пожела на тези малцинствени групи дабъдат създадени условия за удобно гласуване.