Коалиция за България няма да подкрепи дясно управление, категоричен бе Михаил Миков, след като излезе от консултациите при Първанов за съставяне на нов кабинет.

Участваме в една конституционна, но също така и политическа процедура, посочи от своя страна Ангел Найденов.

По повод избора на председател на 41-вия парламент той коментира:
Показахме една от характеристиките на нашето парламентарно поведение и това е конструктивност, подкрепяйки избора на председател на 41-вия парламент", допълни Миков.

Според него в Народното събрание вече има ясно очертано мнозинствов лицето на 4 парламентарни групи - ГЕРБ, Атака, РЗС и Синята коалиция. В опозиция остават Коалиция за България и ДПС.

Ние разбира се нямаме претенцията да бъдем част от парламентарно мнозинство, доколкото ясно прозвуча политическата характеристика на политиката, която ще води правителството на това мнозинство, посочи Ангел Найденов.
Това заявихме и при разговорите с държавния глава, допълни той.

От ДПС не може да се очаква нито съглашателство, нито самоцелна диструкция. Това заяви след консултациите Лютфи Местан в отговор на въпрос дали ще подкрепят правителството на ГЕРБ.

„Ние трябва да знаем за каква правителствена конфигурация искат подкрепа", посочи той. По думите му ако идеите на Атака, която се е причислила към мнозинството, влязат в управленската програма на следващия кабинет, подкрепа от ДПС няма да има.

Целта на партията по думите на Местан е „да съхранят интеграционния модел на страната, който днес получи заявка да бъде взривен".
„ДПС може да противодейства на реваншистки идеи, които противоречат на националния интерес", категоричен бе Местан и настоя ГЕРБ да изразят ясна позиция по отношение на идеите на Атака.

На въпроса на news.bg. дали са негови думите, че кърджалийският регион е новото Косово,Местан отговори: „Никой кандидат от ДПС не е използвал подобни изрази. Разбрах, че тези изрази са били произнесени в Бял извор. Искам да ви уверя, че бих искал да се извиня на избирателите от Бял извор, че нямах възможност да ги посетя по време на тази предизборна кампания".

„Колкото е вярно, че съм бил по време на тази кампания в Бял извор, толкова е вярно, че някой от ДПС е произнесъл подобно нещо", допълни той.

Лютфи Местан отправи и едно пожелание към бъдещия премиер Бойко Борисов:
„Нека ние да му пожелаем да се множат дните му, да е ярко сиянието му, да се свети името му и ние подобаващо с протокола уважение ще го споменем и като име на министър-председател, когато българският парламент го избере."