Временна анкетна комисия в парламента ще проверява сигналите за опорочаване на изборите за депутати от 5 юли.
Това реши парламентът въпреки упоритите възражения от страна на Коалиция за България и ДПС.

Любен Корнезов нарече създаването на такава комисия „провокация към конституцията и провокация към Конституционния съд".
Той припомни текстове от конституцията, според които законността на изборите може да се оспорва пред Конституционния съд по ред, определен със закон.

„Не може една комисия или парламентът да изземва функции на Конституционния съд, не може Вие да се превръщате в конституционни съдии", се обърна към управляващите Корнезов и ги упрекна в „политически анархизъм".

Лидерът на СДС Мартин Димитров, който е сред вносителите на предложението за анкетната комисията, поясни, че чрез създаването й не се цели изземване на функциите на Конституционния съд, а с оглед изготвянето на ново изборно законодателство.

„Колкото повече информация получи парламентът, толкова по-добри изборни закони ще направи", посочи Димитров.
Той изтъкна и че много от сигналите за опорочаване на вота от 5 юли са свързани с т.нар. изборен туризъм и допълни, че не може в една секция в Турция да гласуват 2 000 души.

Лютви Местан остро се възпротиви, като представи данни за избирателни секции в други страни, където също са гласували над 1000 гласоподаватели.

По думите му, ако е вярна тезата, че е технически невъзможно в една секция да гласуват повече от 1000 души, то тя не би трябвало да се отнася само до гласуването в една държава, а за всички.
Всичко друго е пристрастие, което издава дълбок комплекс", коментира Местан.

В комисията ще влязат по двама представители от всяка парламентарна група.