сн. Emaxpress
Меморандумът на ГЕРБ ще бъде подписан по отделно с трите политически сили, на които беше предложен първоначалният вариант - Синята коалиция, Ред, законност и справедливост и „Атака".

По-рано днес сините и РЗС обявиха, че няма да подписват документа.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ съобщи на брифинг в парламента, че след проведените разговори „Атака" декларира безусловна подкрепа на меморандума и правителството на Бойко Борисов.

Иванов уточни, че след разговорите с РЗС са се договорили, че ще подпишат двустранен документ с ГЕРБ.
Иванов потвърди, че РЗС са заявили, че за тях е неприемливо да поставят подписа си под този на „Атака".

Със Синята коалиция ГЕРБ са се споразумели също да бъде подписан меморандум.

След преценка на текста ГЕРБ ще подпише отделен документ с всяка една от трите политически сили, заяви Иванов. По думите му обаче те няма да са различни по съдържание и това ще е обединителният документ.

Иванов добави, че изпълнителната комисия ще изработи един прецизен текст, в който ще бъдат взети под внимание забележките на отделните партии.

Той поясни, че няма поставен краен срок за подписването и че меморандумът е паметна бележка, която всъщност формулира целите, а конкретиката - формата и начините на осъществяването му - ще бъдат обект на по-нататъшен диалог.

Ваньо Шарков от Синята коалиция каза в кулоарите на парламента, че предлаганият меморандум ще бъде подписан, ако бъде взето предвид предложението на сините за промени в текста. Той обаче не конкретизира какво е то.

Междувременно Синята коалиция представи декларация за подкрепа на избора на правителство с мандата на ГЕРБ, подписано от Иван Костов и Мартин Димитров.

В нея се заявява, че Синята коалиция е готова да участва в разговори между парламентарната й група и тази на ГЕРБ за постигане на съгласие за парламентарно сътрудничество и че ще даде своите предложения за изготвянето на правителствена управленска програма.