СДС ще подкрепи създаването на правителство на ГЕРБ.

Това решение е взето на изнесеното заседание в Бургас на Националния съвет на партията.

Лидерът на политическата сила Мартин Димитров каза, че кредитът на доверие, който се дава на ГЕРБ, е продиктуван от спешната необходимост от антикризисни мерки, актуализиране на бюджета, възстановяване на доверието на ЕС и изваждане на страната ни от криза.

Той добави, че ГЕРБ и Бойко Борисов носят цялата политическа отговорност за състава и действията на правителството, a основната му задача трябва да бъде ревизиране на управлението на БСП, ДПС и НДСВ и търсене на отговорност за престъпленията им.

От СДС обявиха, че са взели трудно, но държавническо решение, като са дали кредит на доверие на сегашното правителство.

"Този кредит не е безрезервен и ние ще оценяваме всяко действие от тук нататък на кабинета на ГЕРБ. Назначаването на Божидар Димитров според нас е грешка, но за нея носи отговорност ПП ГЕРБ", каза Мартин Димитров.

Сините обещаха да бъдат конструктивни в парламента и се надяват инициативите им да намират подкрепа, като лустрационните текстове, по отношение на сътрудниците на ДС и невъзможността те да заемат постове в Народното събрание. 

В 10- дневен срок от СДС ще подготвят и внесат законопроект на Закон за лустрацията. Той ще бъде предложен и на депутати от ГЕРБ.

От СДС окачествиха изказванията на Божидар Димитров, че има агенти в редиците им като лъжа.
Доказателство за това са отворените досиета преди изборите на всички кандидати за депутати, според които само Синята коалиция и още една партия нямаха сътрудници на ДС.
"Да се сипят обвинения по този начин е проява на слабост и гузна съвест", изтъкна Мартин Димитров.
 
На изнесеното заседание в Бургас Националният съвет на СДС взе решение Националната конференция на партията да се проведе на 3 октомври 2009 г. След нея ще се проведат и вътрешни избори, според устава им.     

Припомняме, в четвъртък лидерът на СДС Мартин Димитров остро реагира на номинирания за министър без портфейл проф. Божидар Димитров. Сините визират факта, че Димитров е с досие от ДС.

Отговорът на лидера на ГЕРБ Борисов също не бе по-малко рязък, като бъдещият премиер обвини сините, че му въртят номерца и препоръча на Димитров да се еманципира.

От СДС поискаха министрите да бъдат гласувани поотделно, но това няма да бъде прието и кабинетът ще се гласува от депутатите ан блок.

В понеделник гласуванията ще бъдат три - за премиер, за структурата на кабинета и за неговия състав.