Ред, законност и справедливост няма да отиде на преговорите с ГЕРБ, насрочени за утре в 10 ч. обяви лидерът на партията.

Причината, обясни лидерът на партията, е че Бойко Борисов лично е предложил министерски пост на член от РЗС в бъдещето управление, без да се допита първо до ръководството.

От РЗС не уточниха на кого е предложен министерския пост, нито в кое ведомство е той.
(по неофициална информация това е Димитър Абаджиев, който след напускане парламентарната група на ДСБ в 40-тото НС известно време работеше заедно с Борисов)

Стана ясно само, че "преговорите" са проведени чрез SMS-и, което е своеобразен царски подход, коментира Янев.

По-късно Борисов отрече такива преговори и дори предложи телефоните си за проверка, заявявайки, че от 15-20 дни не се е чувал с членове на РЗС.
От РЗС обаче обявиха SMS от 12.47 ч., гласящ: „Razgovora ostava samo mejdu nas".

Борисов отрича
От вас чувам. Готов съм веднага да си дам телефоните да ги проверят
          пред Дарик радио

Припомняме, при преговорите между ГЕРБ и трите политически формации, на които беше предложен меморандума от РЗС заявиха, че няма да подпишат меморандума.
Те обаче уточниха, че 180 дни ще бъдат конструктивна, подкрепяща партия, за да дадат по този начин възможност да се осъществят промените.

Не е необходимо да подписваме меморандум, подчерта днес Янев. Той изтъкна, че РЗС остават коректни към Борисов и той може да разчита на подкрепата им в първите шест месеца от управлението си.

Ние не считаме, че меморандумът е европейки политически документ, смята Янев.

РЗС ще подкрепи преговорите с ГЕРБ, само когато има среща на лидерско ниво, подчерта той. От партията настояват да подпишат споразумение за съвместни парламентарни действия с ГЕРБ .

По-късно, няколко часа след брифинга, от РЗС обявиха, че Янев и Борисов са провели 15-минутен разговор по телефона, на който са се разбрали комуникацията вече да бъде само на лидерско ниво.

Заместник на Янев хвърли оставка
                            Още...

От РЗС са категорични, че не желаят на никакви нива да участват в управлението. РЗС не се страхува от предсрочни избори, каза още лидерът на партията.

Според Янев мандатът на 41-ия парламент трябва да бъде прекратен предсрочно, за да се свика Велико народно събрание.

Лидерът на РЗС каза, че от партията няма да приемат предложение на ГЕРБ за участие в управлението, дори ако от партията на Борисов да им предложат три министерски поста.
Каквото беше, до тук беше, категоричен е Янев.

Въпреки, че РЗС оказват участие в управлението, Димитър Абаджиев направи комента, че вотът на народа е ГЕРБ да получи сериозно доверие, да бъде първа политическа сила, но не и да управляват сами.
Ако народната воля е била ГЕРБ да управлява самостоятелно, то партията на Борисов е щяла да спечели 55% от народното доверие.