Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е на мнение, че оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция. Дори напротив - заздравява я.

В ефира на bTV той оцени подадената оставка като акт, който ще успокои обстановката в страната.

Валери Симеонов подаде оставка

Валери Симеонов подаде оставка

За да не бъде воденичен камък на изключително успешното управление

Когато има напрежение, не е толкова продуктивна законодателната и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно, подчерта Цветанов.

Според него няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си - без натиск от страна на ГЕРБ.

Премиерът приел оставката на Валери Симеонов

Премиерът приел оставката на Валери Симеонов

Вицепремиерът се оттегля след скандални изказвания

"В последните няколко дни самият той е имал такива изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко и би приел да подаде оставка", поясни Цветанов.

Хоро на "Орлов мост" след оставката на Валери Симеонов

Хоро на "Орлов мост" след оставката на Валери Симеонов

Месец продължиха протестите

Той призова, че оттук нататък управляващите трябва да бъдат много по-обединени и по-обрани в изказвания си, защото "от умора или от емоция може да изпуснеш една дума, но тя да се окаже фатална".

Майките от "Системата ни убива" обявиха победа, битката за реформа продължава

Майките от "Системата ни убива" обявиха победа, битката за реформа продължава

Оставката на Валери Симеонов е началото на реформата

Междувременно вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е първият човек, научил за решението на лидера на НФСБ, коментира пред Нова телевизия, че премиерът Бойко Борисов не е настоявал за оставката на Валери Симеонов. Той сам е взел решението си, защото не желае правителството да бъде атакувано заради него.

"Той ми се обади вчера около 14,00 часа, за да ме информира какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Той излезе с аргумента, че след като аз предния път съм го спасил, е редно да ме информира какво е решил да направи", обясни Каракачанов.

По думите му патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер.

Симеонов се оттегля в лично качество, а не като партньор в коалицията, така че не се очакват сътресения нито в "малката", нито в "голямата" коалиция, заяви още лидерът на ВМРО.