Българското външно министерство е отправило остра нота до турското външно министерство по повод разлепени обяви в турски градове, в които се "заплашвало", че ако изселниците ни не гласуват на 6 ноември, ще си загубят гражданството и социалните помощи.

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов след среща с външния министър Даниел Митов във ведомството.

Симеонов обяви още, че след разговорите са постигнали съгласие за това секциите за изборите в Турция да бъдат в посолствата.

Припомняме, че в петък Симеонов изчете декларация от парламентарната трибуна, в която настоя секциите да бъдат само в дипломатическите и консулските представителства на България.

Предстои утре представители на "Атака", ВМРО и НФСБ да се срещнат и с ЦИК, тъй като единствено в нейните правомощия е определянето и промяната на секциите.

"В Истанбул има една секция в посолството и 6 секции по кафенета, чаршии и училищни стаи", коментира Симеонов. Освен това той изтъкна, че в посолството в Турция са подадени за разкриване в пълен размер до 35 секции, тоест възползвали са се от максималния размер, който бе предвиден в промените на Изборния кодекс.

Решиха окончателно - до 35 секции в страните извън ЕС

Решиха окончателно - до 35 секции в страните извън ЕС

На второ четене на изборното законодателство

Междувременно Симеонов изтъкна, че продължават да настояват за оставката на посланик Надежда Нейнски, защото смятат, че тя не защитава българските интереси. Разговорът около тази им позиция ще продължи след изборите.

Симеонов упрекна Нейнски, че вместо да си свърши работата, ходила да агитира изселническите организации за отваряне на пълния брой секции.

Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" е намерила доброволци, които са се съгласили да бъдат членове в секционните избирателни комисии в Турция.

Срещата с министър Митов продължи повече от час, а на нея присъстваха представители на трите партии НФСБ, "Атака" и ВМРО.