Най-големия концерн в развлекателната индустрия Disney се похвали с най-добрата година в историята си. Очакванията за следващата обаче не са толкова обнадеждаващи.

"Фискалната година тъкмо приключи, отчитайки шеста поредна година на печалба и растеж на приходите", коментира главният изпълнителен директор на компанията Боб Игер, цитиран от Forbes.

Приходите на Disney са нараснали с 6% до рекордните 55 милиарда долара, а печалбата е с 12% нагоре до 9,4 милиарда долара, показва отчетите.

Сериозен принос за повече от добрите резултати имат хитовата лента "Междузвездни войни: Силата се пробужда", който само за първите три дни от премиерата си направи 238 милиона долара от продажбата на билети.

Въпреки това от корпорацията продължават да имат проблеми със спортния си канал ESPN, който е на загуба. Редица анализатори дори очакват компанията да пристъпи към продажбата му.

Заради лошото представяне на телевизията Disney пропусна очакванията за приходи и печалба за четвъртото тримесечие. По думите на Боб Игер точно заради ESPN може да се очаква, че 2017 година ще бъде доста по-неуспешна от настоящата.

Разходите на спортния канал ще скочат с 8% заради нов договор сключен с NBA, който ще му струва 600 милиона долара.