Няколко души с обвинителни актове участват в кампанията на първите парламентарни избори в България след присъединяването на сраната към ЕС.

По този начин очевидно отлагат срещата си с правосъдието, пише германската информационна агенция ДПА.

Всеки кандидат-депутат трябва да има еднакви права със съперника си, гласи българският закон. Така че тези, срещу които се води съдебно производство, са освобождавани от ареста, а съдебните процеси срещу тях са прекъсвани.

В сряда новият имунитет на „вероятен" депутат отложи най-грандиозното до момента дело за източване на еврофондове - широко разпространена практика, която коства на България милиарди долари през 2008-а година, коментира ДПА.

В статията следват допълнения за изборния закон у нас и прилагането му - когато Иван Иванов - един от подсъдимите, решава да се кандидатира за депутат, делото се спира и срещу всички останали 8 обвиняеми. Примерът е от делото за източване на САПАРД с основен обвиняем Марио Николов, отложено преди няколко дни.

От съдебно преследване се отървават и евентуалните депутати от град на близо 60 км. от столицата София - Дупница. Съдът трябваше да освободи двамата партньори от Дупница Пламен Галев и Ангел Христов, които имат „добре работеща група за рекет", заради кандидатурата им за народни представители.

Ангел Христов - бивш полицай, който се е пренасочил към много по-доходоносен бизнес от другата страна на закона, съвсем лесно плати по 50 000 лв. (35 000 долара) гаранция за двамата и се впусна в предизборна кампания.

Двамата бизнесмени са арестувани по обвинения в изнудване, склоняване към проституция и трафик на наркотици, но в момента скок от затвора в парламента ще отложи делото срещу тях до момента, в който изтече мандатът им - 4 години в случай на стабилно правителство.

От ДПА припомнят и случая с Александър Томов, който се опита да „избяга" от закона първоначално кандидатирайки се за евродепутат. Изданието изтъква и подвизите на Томов, припомняйки обвиненията му за източване на милиони долари от футболния клуб ЦСКА и металургическия комбинат „Кремиковци".

Докато изборите за европарламент минаха и заминаха, папките с делата срещу Томов все още събират прах, защото в момента той води кампания за българския парламент.