Сенаторът от Илинойс може да извърви същия път като кандидатката на френските социалисти за президенсткия пост Сеголен Роаял: да възбуди ентусиазма по време на първичните избори, за да загуби накрая финалната битка.


Това отбелязва в днешния си брой френският ежедневник "Le Courrier international"

Едно нещо е сигурно след "супервторника" от миналата седмица: от този момент нататък Барак Обама влезе в безпощадна битка с Хилари Клинтън. И по всичко личи, че всeки нов кръг от първичните избори увеличава шансовете му да се яви на изборите през ноември.
За тези, които следят френската политика тази ситуация напомня на т.нар. дежа вю /вече преживяно/. През 2006г. присъствахме на триумфа на Сеголен Роаял, която привлече хиляди привърженици с обещанието си да обнови френската политика. И после видяхме как загуби през май 2007г. от Никола Саркози.

 В такъв случай какви поуки би могъл да си извлече Барак Обама от поражението на Роаял?
Ако сенаторът от Илинойс спечели вътрешните избори на Демократическата партия, това означава, че той ще победи Хилари Клинтън, тъй като Джон Едуардс, чиито пламенни речи спечелиха многобройни избиратели от работническата класа, вече се оттгели от надпреварата. Но Обама има нужда от подкрепата и на двамата си противници, за да може да разчита на победа през ноември.

Сеголен Роаял се намираше в същата ситуация през миналата година. За да стане кандидат на Социалистическата партия, тя трябваше да се пребори с двамата фаворити на партията - настоящия председател на Международния валутен фонд Доминик Страус-Кан- любимец на парижкия елит и бившия премиер на Франция Лоран Фабиус с неговата кампания за по-широко държавно участие и срещу международните пазари. Сеголен Роаял успя да победи съперниците си - и двамата по-опитни от нея - въплъщавайки едновременно реален шанс за победа и политическа алтернатива.

 Но какво се случи всъщност? Разводът между Роаял и Социалистическата партия се превърна в препятствие за спечелването на изборите във Франция. По подобие на Обама, Сеголен Роаял обещаваше по време на своята кампания да сформира една голяма коалиция на промяната, да скъса с миналото и да установи една споделена демокрация. Но след като спечели номинацията всички тези обещания отстъпиха място на една остаряла и нерентабилна програма на Социалистическата партия, с която Роаял се ангажира да разреши проблемите на Франция.


Кандидатът трябва да победи собствената си партия

Рискът за Обама в случай, че спечели номинациятана Демократическата партия, е налице. Той трябва да запази в основни линии своя електорат, убеждавайки своята партия да възприеме неговата програма за радикална социална промяна. По примера на Сеголен Роаял Обама трябва да преодолее едно от най-големите предизвикателства на съвременната американска политика, събирайки солидна коалиция зад нова визия за левицата.

Първичните избори са на път да се превърнат в състезание за брой представители и Обама има всички основания да се концентрира върху този етап. Но за да спечели през ноември той трябва да спечели не само своите избиратели, но и партийния си апарат. Местните лидери на Демократическата партия ще играят решаваща роля при евентуална победа на Обама. По традиция проблемът на демократите на всички президентски избори е, че не слагат летвата малко по-наляво. Обама обаче не е като другите. Дози момент той привлече избирателите от центъра, както стори това Сеголен Роаял. Основният му проблем е дали ще пребори онази част от Демократическата партия, която не споделя идеите му за промяна. Ако не успее да убеди тези негови потенциални съюзници още на първичните избори, Обама би могъл да последва съдбата на Сеголен Роаял и в крайна сметка да загуби едни избори, които вече почти е спечелил.