Роман Логвиненко ще лежи 10 години в затвора след решение на ВКС. Той е осъден заради действия, улесняващи извършването на опит за убийство на бившата барета, служител на ДАНС и съветник на ССИ Алексей Петров. Информацията е на ВКС.

Тричленката на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) по в.н.о.х.д. № 1015/2019 г. Решението е окончателно.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

15 години затвор получи Роман Логвиненко за атентата срещу Алексей Петров

15 години затвор получи Роман Логвиненко за атентата срещу Алексей Петров

Решението може да бъде обжалвано

Делото е образувано по протест и жалби на Роман Логвиненко и защитниците му срещу решението на Софийския апелативен съд (САС), с което е изменена присъдата на Софийския градски съд в частта относно наложеното на подсъдимия наказание "лишаване от свобода". Намален е размерът на присъдата от 15 на 10 години.

С първоинстанционната присъда Логвиненко е признат за виновен за това, че от началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в съучастие като помагач с Артьом Темпински - извършител, Максим Чорний - извършител, и Йевен Балков - помагач, умишлено улеснил извършването на опит за убийство на Алексей Петров. Той е набавил парите, организирал е следенето и дал съвети, като на 29 октомври 2015 г. в гр. София извършителите произвели изстрели с два броя гранатомети към колата, в който пътували Алексей Петров и негов спътник.

Атентатът е неуспешен, защото автомобилът бил брониран и снарядите не прониквали в него. Заради опита за предумишлено убийство първоначалната присъда на Логвененко е 15 г. "лишаване от свобода".

Тричленният състав на ВКС намира, че протестът и жалбите са неоснователни. По повод на възражението за произнасянето на осъдителна присъда по факти, които са различни от тези в обвинителния акт, в решението на ВКС пише: "Действително съдът е приел сред фактическите си констатации и посочените факти, които не са отразени в обвинителния акт, но принципно имат отношение към деятелността на подсъдимия Логвиненко.

Роман Логвиненко с нов адвокат

Роман Логвиненко с нов адвокат

Продължават разпитите на свидетели

Описаните събития имат характеристиките на допълнителни факти, които не заместват или изключват релевантните такива, описани в обвинителния акт и приети за установени от съда, и по-точно тези, които са обусловили правните изводи досежно действията му по подпомагане на извършителите (подсъдимият е оправдан като помагач за част от първоначално инкриминираните дейности), се казва в решението на ВКС.

Според ВКС в акта си въззивната инстанция, от една страна, е констатирала правилност в оценъчната дейност на първия съд, а от друга, е обсъдила обстойно и задълбочено доказателствената съвкупност, събрана в хода на проведеното от двете инстанции съдебно следствие, като е дала своята оценка на всички доказателства и доказателствени източници. Това позволява на страните и на контролната инстанция да проследи начина, по който е формирано вътрешното убеждение на апелативния съд.

Логвиненко иска цялото дело да му се преведе на руски език

Логвиненко иска цялото дело да му се преведе на руски език

Съдът не даде ход на делото

Според върховните съдии е невярно твърдението на защитата, че не са обсъдени експертните заключения. Освен че въззивният съд е провел съдебно следствие, в което е извършил допълнителни разпити на вещите лица, в акта си е обсъдил експертизите, като им е дал аргументирана оценка.

Тричленният състав на ВКС споделя мотивите на долните инстанции за това, че по категоричен начин е доказано осъщественото от Логвиненко престъпление. Приетите релевантни факти, относими към дейността на подсъдимия, правилно са квалифицирани като действия, улесняващи извършването на престъплението.

Върховните съдии не приемат и оплакванията в протеста и в жалбите за явна несправедливост на наказанието. Контролираният съд е изложил своята преценка относно значимите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, като изцяло е възприел за правилни отчетените от първостепенния съд. Констатирал е в допълнение към смекчаващите обстоятелство и хронично увреденото здравословно състояние на Логвиненко, обсъдил е продължителността на предварителното задържане на подсъдимия, приемайки, че обективно престоят му в ареста има своето въздействие.

Съдебният състав на ВКС напълно споделя становището на САС, че независимо от тежестта на извършеното посегателство конкретният принос на подсъдимия е сравнително по-малък от този на останалите участници - извършители и помагач и това е мотивът за намаление на наказанието.

Подсъдимият за атентата срещу Алексей Петров изчаква обжалването си в затвора

Подсъдимият за атентата срещу Алексей Петров изчаква обжалването си в затвора

Роман Логвиненко обжалва присъда от 15 г. затвор

Припомняме, атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада" с два изстрела с гранатомет РПГ-22 към лек автомобил "Mercedes S 500 Gard", в който пътували Алексей Петров и С.Б. Според обвинението, Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата.

Логвиненко бе признат за виновен от първоинстанционния съд (СГС) за помагачество в извършване на опит за умишлено убийство.