15 години затвора получи украинецът Роман Логвиненко, подсъдим за организането на атентата с 2 гранатомета срещу Алексей Петров, съобщи "24 часа".

Присъдата е на състав на Софийския градски съд с председател Николай Николов.

Украинецът беше задържан на 30 януари 2016 г. и обвинен за организатор на покушението с 2 гранатомета срещу Алексей Петров.

Атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада". Според обвинението Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата.

За втори път върнаха на прокуратурата делото за атентата срещу Алексей Петров

За втори път върнаха на прокуратурата делото за атентата срещу Алексей Петров

Нямало доказателства за връзка между Логвиненко и другите обвиняеми

Това е станало сутринта, докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран "Мерцедес S 500 Гард". Темпински и Чорний стреляли с гранатометите.

Макар двамата да улучили колата, попаденията им били под такъв ъгъл, че ударната вълна се приплъзнала по колата, без да навлезе в купето. И тримата украинци са обявени за издирване с червена бюлетина в Интерпол.

Решението не е окончателно, Логвиненко може да обжалва пред Софийския апелативен съд. Той остава в ареста.

Връщането на разследването на атентата срещу Алексей Петров е технически въпрос

Връщането на разследването на атентата срещу Алексей Петров е технически въпрос

Прокуратурата и полицията са се справили добре, смята той

Припомняме, че на 29 октомври 2015 г. автомобилът на Алексей Петров бе обстрелван с гранатомет от двама души в столичния квартал "Кръстова вада". 

Ден по-късно стана ясно, че са открити гранатометите, с които е стреляно по колата му. 

След това бившият шеф на криминалистите Ботьо Ботев сподели убеждението си, че Алексей Петров вече сам разследва покушението.

На 2 февруари 2016 г. стана ясно, че са задържани руски или украински граждани за опита за покушение срещу бившата барета Алексей Петров. 

След това от прокуратурата обявиха, че трима от задържанието за атентата са обявени за международно издирване с червен бюлетин, а покушението било перфектно подготвено. 

Съдът прекрати делото за атентата срещу Алексей Петров

Съдът прекрати делото за атентата срещу Алексей Петров

От прокуратурата недоумяват кой съдия протестира

Алексей Петров обяви награда от 100 хил. долара за информация, свързана с покушението срещу него.

На 25 октомври 2016 г. съдът върна делото за атентата срещу Алексей Петров на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. 

На 6 март 2017 г. стана ясно, че делото срещу Роман Логвиненко, обвинен за покушението срещу Алексей Петров, е върнато за втори път в Софийска градска прокуратура.