Осъдиха на 7 години затвор и 20 хил. лева глоба жена, убила бившия си съпруг. Присъдата е на Варненски апелативен съд след отмяна на първоинстанционната присъда, съобщиха от съда.

7 години затвор при първоначален строг режим получи Карине Колева. Преди 2 години и половина тя убила бившия си съпруг Михаил К., който е и баща на детето й.

Втората съдебна инстанция уважи частния протест на Окръжна прокуратура Варна и отмени присъда на Окръжен съд - Варна от началото на октомври 2015 година. Тогава мотивът е бил, че Колева е убила съпруга си при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Тя бе наказана с година и половина затвор. Апелативният съд измени присъдата и в частта на присъденото обезщетение на близките на убития, като увеличи размера му от 3500 лв на 20 000 лева.

Подсъдимата съжителствала с убития мъж от 20 години. През 2008 година сключили граждански брак. 6 години по-късно се развели, но продължили ежедневните си контакти, които най-често били свързани с употребата на големи количества алкохол.

В последните месеци поради липса на работа двамата събирали от казаните в квартала различни неща, които предавали на вторични суровини и с получените пари си купували храна и алкохол, които консумирали заедно. Много често след такива запои между тях избухвали скандали.

В късния следобед на 12 септември 2014 година, след като се почерпили добре двамата отново се скарали. Шумният и бурен скандал бил чут от съседите. Малко след 20.00 часа същата вечер Колева се обадила на телефон 112, представила се с бащиното си име и заявила, че мъжът й се е прибрал отвън намушкан три пъти.

Пристигналите на място полицейски органи и медицинския екип установили смъртта на 62-годишния Михаил. На втората съдебна инстанция е имало 3 назначени експертизи - Комплексна съдебна психологична и психиатрична, ДНК експертиза на иззетата кръв, нова Комплексна медицинска трасологична експертиза.

Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана в 15- дневен срок пред ВКС.