"Абсурдно е Русия да се намесва в Сърбия заради господин Василев. Няма основание". Така адвокат Христо Ботев коментира в сутрешния блок на bTV възпрепятства ли Русия екстрадицията на ексбанкера Цветан Василев от Сърбия.

По думите на адвокат Ботев думите на главния прокурор Иван Гешев са пресилени. Той не вярва, че Русия въобще има нещо общо в случая. Всичко, свързано с Русия, звучи негативно и в момента се цели да се покаже на американците, че Василев е човек на Русия, обясни защитникът. 

Русия пази Цветан Василев в Сърбия, убеден Гешев

Русия пази Цветан Василев в Сърбия, убеден Гешев

Главният прокурор е готов да разследва и Делян Пеевски

По думите на адвокат Ботев въпросът не е на държавата Сърбия, а процедурата по екстрадиция е в съдебна фаза. Тези думи (твърденията на главния прокурор Иван Гешев - б.р.) са атака срещу съдебната система на Сърбия. Може да не видим никога резултат, защото ние вървим по една по-особена процедура и е много важно, че в процедурата държавата и съдът имат право да преценят дали конкретно лице е извършило престъпление, за да бъде екстрадиран, поясни адвокат Ботев.

Иначе Цветан Василев е установен още от 2014 г. в Белград, той не е издирван и се намира там. Няма право да напуска Сърбия, там е със семейството си, здрав е, но малко изгубил надежда от това, което се случва в България, обясни защитникът му. 

В Сърбия: Цв. Василев финансира Вучич и Дачич и затова не го екстрадират в България

В Сърбия: Цв. Василев финансира Вучич и Дачич и затова не го екстрадират в България

Обвиненията са на Зоран Живкович

Ако има данни за него - да се изнесат, но адвокат Ботев не вярва на чак такъв геополигически мащаб Русия да се намесва в издирването на Цветан Василев.

"Нямаме никакви категорични данни Русия да пази Цветан Василев", подчерта адвокат Христо Ботев и посочи, че като защитник на ексбанкера няма информация дали финансира партията на Вучич. "Абсурд е Цветан Василев да финансира партии в Сърбия", категоричен беше адвокатът.

По отношение на екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, адвокат Ботев коментира, че всичко зависело от конкретната държава. "Доброволно Васил Божков не би се върнал, няма и за какво да го прави", посочи той и запита, - ако утре се пракрати делото защо да не се върне. По думите му обаче случаите на Цветан Василев и Васил Божков са аналогични

Гешев се жалва на ЕС, че Сърбия не ни връща Цветан Василев

Гешев се жалва на ЕС, че Сърбия не ни връща Цветан Василев

Главният прокурор е изпратил писмо и до Висшия съд в Белград