Фондация "Антикорупционен фонд" предлага на ВСС да инициира процедура по публично изслушване на магистратите, чиито имена бяха замесени в казуса "Осемте джуджета" и предполагаемото предприятие за корупционно влияние около бившия началник на столичното следствие Петьо Петров.

Това стана ясно от изпратена позиция на директора на АКФ Бойко Станкушев до министъра на правосъдието Атанас Славов.

Като причина за искането се изтъкват множеството журналистически публикации, включително снимки и интервюта, които насочват към извода за съществуването на устойчива мрежа за корупционно влияние в съдебната система и правоохранителните органи, в която влизат бивши и настоящи магистрати и полицаи, а също и лица от криминалния контингент.

С компромати и заплахи "Осемте джуджета" бъркали в душата на политиците

С компромати и заплахи "Осемте джуджета" бъркали в душата на политиците

Страшно много интереси са закопани в прокуратурата, смята Бойко Станкушев от АКФ

Според АКФ такива дългогодишни корупционни предприятия със сериозни съмнения за покровителство на високо ниво, подкопават идеята за върховенство на правото и рушат доверието на гражданите в правоохранителните и правораздавателни институции. Именно тяхното изследване и диагностициране е ключово за възвръщане на доверието на гражданите в институциите, изтъкват от Антикорупционния фонд.

"Един от начините за това е чрез изслушване пред Висшия съдебен съвет, както това е правено и при други обществено значими казуси със замесени имена на магистрати", става ясно още от позицията.

В тази връзка и предвид значителното обществено внимание върху случая "Осемте джуджета" е важно да бъдат изслушвани публично:

  • Иван Гешев - главен прокурор на Република България
  • Борислав Сарафов - заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба
  • прокурорите Емилия Русинова, Илияна Кирилова, Димитър Франтишек Петров, Кирил Пейчинов
  • всички други магистрати, чиито имена са вече споменати или бъдат споменати в бъдеще във връзка с казуса "Осемте джуджета"
Прокуратурата обвини Кристиян Христов в незаконно записване на разговори на Петьо Еврото

Прокуратурата обвини Кристиян Христов в незаконно записване на разговори на Петьо Еврото

Междувременно Петьо Еврото е обявен за издирване чрез Интерпол и ШИС