Членовете на прокурорската колегия на ВСС не избраха нов председател на Апелативната специализирана прокуратура.

Единият кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура - Емилия Русинова се оттегли по лични причини, съобщи БНР. Решението й бе представено по време на днешното заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което трябваше да бъде избран председател на Апелативната спецпрокуратура.

Русинова е посочила лични причини за отказа си да се оттегли от надпреварата. В момента тя оглавява Софийската градска прокуратура. Преди началото на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров лаконично съобщи за решението на Русинова.

Цацаров уведоми другия участник в надпреварата - следователят Бойко Атанасов, че Русинова се е отказала от надпреварата. Атанасов е известен с критиките си към ръководството на държавното обвинение и лично към главния прокурор. За да бъде избран за шеф на апелативната спецпрокуратурата, той трябва да получи подкрепата на поне шест от членовете на Прокурорската колегия.

От цялата прокурорска колегия нито един не е подкрепил кандидатурата на Бойко Атанасов, който е следовател в Столичния следствен отдел. Отхвърлянето е било 10 на нула гласа.

Припомняме, Атанасов бе един от основните порицатели на прокуратурата и най-вече на главния прокурор Сотир Цацаров.

На открито заседание на Етичната комисия на ВСС от 7 март 2016 г. Атанасов поиска съдебните кадровици да проверят работата на главния прокурор. 20-те колеги на Атанасов, присъствали на заседанието излязоха с открито писмо, в което обвиниха Атанасов в лъжи.

Пред членовете на Етичната комисия Атанасов обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че системно не изпълнява законовите си задължения. Той не създавал възможност на прокурорите и следователите да събират качествени доказателства, заяви още тогава Атанасов.

Атанасов е категоричен, че в Столичното следствие действат незаконни структури. В Отдел Първи приоритетно се работело по управляващи, министри, депутати, магистрати. Делата се водели срещу неизвестен извършител.
Атанасов обяви тогава, че в следствието действа "шпицкоманда", която работи само дела срещу политици и бизнесмени.

По-късно от Етичната комисия заявиха, че някои от твърденията на Атанасов не могат да се проверят. 

Срещу Атанасов имаше и дисциплинарно производство, което бе решено от съдебните кадровици в деня, в който одобриха оставката на бившата шефка на Апелативната спецпрокуратура.

До избор на нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура се стигна след като нейният председател - Даниела Попова подаде оставка. Това стана месеци преди края на първия си мандат и в момент, в който специализираните съд и прокуратура вече са единствено компетентни да гледат т.нар. "корупционни дела".